Od pokretanja do danas, prvi neprofitni radio postao je mjesto informiranja OSI i čitave lokalne zajednice

Autor: PD VL native tim , 02. prosinac 2020. u 09:54
Irena Vukas Cufalar , glavna urednica Radija 92fm, Foto: Dejan Maričić

Da je radio medij bez barijera, potvrđuje upravo uigrani tim s Radija 92 fm, a kako bi što uspješnije plasirali svoju poruku bilo je potrebno, uz onu državnu, dobiti i podršku lokalne zajednice. Najvažnija aktivnost u kojoj će im pomoći automobil koji je financirala Zaklada Novo Sutra obilazak je nepokretnih članova.

Biti prvi u nečemu je izazovno, nepredvidivo, poticajno i borbeno, baš kao i suživot s multiplom sklerozom, objašnjava na samom početku predsjednik Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije Željko Pudić.

Društvo multiple skleroze prvo je pokrenulo neprofitnu radio postaju Radio 92 fm. Cilj takvog radijskog programa, ali i mnogih drugih akcija u njihovoj nadležnosti, ističu iz Društva, razvoj je svijesti o osobama s invaliditetom, uklanjanje barijera i izgradnja boljeg i pristupačnijeg društva. Njihov program osobama s invaliditetom predstavlja mjesto bitnih informacija, a za lokalnu zajednicu produžena je ruka stvarnosti te mehanizam za razvoj svijesti kada je riječ o suživotu s osobama s invaliditetom.

Željko Pudić, Foto: Dejan Maričić

Potpuno su neovisni, a njihov naglasak je na jačanju civilnog društva.  Financiraju se od projekta do projekta, a zahvaljujući Zakladi Novo Sutra koja im je donirala vozilo u vrijednosti 150.000 kuna još su jedan korak bliže u profiliranju radija kao medija promicatelja ljudskih prava. Vozilo će im pomoći u službenim putovanjima, lakšem uspostavljanju odnosa s medijskim partnerima, ali i za obilazak najugroženijih članova Društva multiple skleroze. Zakladu Novo sutra osnovao je gospodin Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave Energia naturalis grupe i PPD-a.

”Primarni je cilj bio je dostupan, otvoreni mediji u svrhu stvaranja pristupačnog društva za osobe s invaliditetom i ostale vulnerabilne skupine. U sustavu postoje veliki problemi kao što su zapošljavanje OSI, niska razina obrazovanja, inkluzivni dodatak, arhitektonske barijere… Društvena percepcija osoba s invaliditetom se mijenja, sporo, ali ipak svijest raste. Vjerujemo da mi, kao aktivni članovi zajednice, doprinosimo tome medijski i društveno”, rekao je Pudić.

Iako je za ovaj projekt novac dodijelila čak i Europska unija, preprekama nisu mogli pobjeći.  Nakon što je projekt ”prošao”, za dobivanje koncesije morali su čekati čak devet mjeseci. Iako su tada u pitanje dovodili i izraz diskriminacije, danas su, kažu iz Društva MS, sigurni da je riječ  bila o neznanju. Onom neznanju s kojim se oni danas uspješno bore.

”Danas Agencija za elektroničke medije ima Fond za pluralizam u koji se redovito prijavljujemo i dobivamo financijsku potporu za rad. S druge strane, dugo vremena je trebalo da osvijestimo udruge i OSI da napokon imaju medij u kojem mogu predstaviti svoje probleme i poteškoće na koje nailaze, ili predstaviti svoj rad, aktivnosti i projekte”, dodao je Željko Pudić iz Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije.

Radio s misijom

Foto: Dejan Maričić

Prema riječima glavne urednice Radija 92 fm Irene Vukas Cufalar, novinarstvo dobiva svoju funkciju onda kada ima misiju. Irena je svoju našla, a njezina je želja u fokus staviti prava osoba s invaliditetom. Na ovom neprofitnom radiju to i uspijeva, a pod njezinom voditeljskom palicom se događaju i promjene. Repertoar je raznovrstan, od emisija namijenjenih osobama s invaliditetom preko lokalnih i regionalnih vijesti pa sve do glazbe za koju je zaslužan glazbeni urednik Tomislav Goll, koji je unatoč svom invaliditetu i dalje kralj etera. U njihovom radu pomažu im i volonteri, a kontinuiranu podršku imaju i od Društva multiple skleroze Brodsko-posavske.

”Važnost je naše radijske zajednice to što nemamo samo informativnu ulogu, nego nastojimo biti edukatori – pokretači smo niza društvenih kampanja kojima nastojimo utjecati na svijest građana te sudjelujemo i održavamo edukacijske radionice. U našem eteru nastojimo povezati udruge OSI diljem Hrvatske i šire i tako učiti jedni od drugih. Izuzetno smo ponosni što sudjelujemo u radu Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i s mnogim europskim organizacijama”, rekla je Vukas Cufalar.

Kao specijalizirani medij za osobe s invaliditetom, nemaju pogodnosti u svijetu medija i financiraju se isključivo projektno. Takav način financiranja nije pogodan za njihov rad te ih ponekad stavlja u neizvjesnu situaciju. Ipak, ne dopuštaju da ih to spriječi u njihovoj misiji.

”S poslovnog aspekta, voljeli bismo da postoje kontinuirani natječaji na koje se možemo prijavljivati i tako više vremena posvetiti kvaliteti programa, a ne opstanku u financijskom smislu”, dodala je Vukas Cufular.

Foto: Dejan Maričić

Automobilom koji je financirala Zaklada i do nepokretnih članova

Da je radio medij bez barijera, potvrđuje upravo uigran tim s Radija 92 fm, a kako bi što uspješnije plasirali svoju poruku bilo je potrebno, uz onu državnu, dobiti i podršku lokalne zajednice. Najvažnija aktivnost u kojoj će im pomoći auto koji je financirala Zaklada Novo Sutra obilazak je nepokretnih članova.

”Jako smo sretni i zahvalni Zakladi Novo Sutra što je prepoznala potrebu i omogućila kupovinu službenog automobila koji ćemo koristiti za medijske aktivnosti i službena putovanja; često smo u Zagrebu, projektne partnere imamo u Splitu (Radio Sunce), MS ekipu u Vukovaru i u ostalim udrugama diljem Hrvatske. Najvažnija je aktivnost Društva multiple, ususret Božiću, obilazak naših nepokretnih članova. Zbog pandemije, ova je aktivnost sada onemogućena, ali čim uvjeti dopuste – dolazimo!”, zaključio je predsjednik Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije Željko Pudić.

Sadržaj omogućila Zaklada Novo Sutra

New Report

Close