Nova studija otkriva zašto nije dobro popiti tri ili više šalica kave dnevno

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2023. u 09:39
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dok su proučavali dobivene rezultate, znanstvenici su prvo primijetili da je varijanta rs762551 gena CYP1A2 prisutna kod oko 50 posto sudionika.

Iako su mnoga dosadašnja istraživanja dokazala da umjereni unos kave doprinosi našem zdravlju i neće napraviti veću štetu, nova studija otkrila je da ispijanje tri ili više šalice kave dnevno može ozbiljno oštetiti bubrege.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “JAMA Network Open” uključivalo je 1.180 odraslih osoba starosti između 18 i 45 godina koje su imale neliječenu hipertenziju prvog stupnja, odnosno visok krvni tlak, piše N1.

Iako je studija trajala otprilike 16 godina, svaki od sudionika je bio provjeravan tijekom praćenja u rasponu od sedam i pol godina.

U to vrijeme su, oni koji stoje iza studije, pazili na hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju, a sve su to uobičajeni znakovi disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.

Dok su proučavali dobivene rezultate, znanstvenici su prvo primijetili da je varijanta rs762551 gena CYP1A2 prisutna kod oko 50 posto sudionika, što znači da njihovo tijelo ne izlučuje kofein tako brzo kao što bi inače radilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close