Nova šampionska vina stižu iz Santa Lucije

Autor: Borivoje Dokler , 25. srpanj 2019. u 22:00
Marko i Luka Rossi u novom vinogradu smještenom pokraj Brtonigle

Vinarija Rossi, nakon uspjeha na IWC-u, kupila vinograd od Meneghettija.

Istarska vinarija Rossi smještena u Bajkinima kod Vižinade nedavno je napravila još jedan važan korak na svom razvojnom putu proizvodnje vrhunskih vina i destilata. Prije manje od dva mjeseca od vinarije Meneghetti kupili su kraj Brtonigle vinograd na poziciji Santa Lucia koja slovi kao najbolja za istarsku malvaziju. Vinograd je veličine pet hektara, a njegova vrijednost procjenjuje se na više od milijun kuna. Ovim ulaganjem vinarija Rossi stvorila je preduvjete za daljnje podizanje kvalitete, iako su njihova vina već dobila prestižna domaća i svjetska priznanja. Najveće je stiglo ove godine iz Londona, s renomiranog ocjenjivanja International Wine Chalenge (IWC), gdje je njihova Malvazija Templara iz 2016. osvojila 95 bodova i dobila National Trophy priznanje za najbolje hrvatsko bijelo vino i tako ušlo u konkurenciju najboljih vina u svijetu.

Vinarija Rossi koja ima 130 godina dugu tradiciju proizvodnju vina, tek je 2002. prodala svoje prvo vino u Hrvatskoj. Do tada su prodavali jeftina vina za slovensko i talijansko tržište, a onda su odlučili proizvodnju podići na viši nivo. Posljednjih godina našli su se u situaciji da su morali odlučiti da li prepoloviti proizvodnju ili napraviti velike investicije. Odlučili su ulagati te su putem EU fondova osigurali šest milijuna kuna, a jedna od važnijih investicija bila je kupnja novog stroja koji je značajno smanjio vrijeme od berbe grožđa do prešanja te tako osigurao minimalan stupanj oksidacije. Rossi danas proizvodi oko 100.000 litara vina godišnje, ima 12 hektara vinograda na devet lokacija, a 60 posto proizvodnje čini istarska malvazija. Uz nju, nazastupljenija je proizvodnja terana, muškata, chardonnaya, cabarnet sauvignona, a ove godine pridružuje ime se crni pinot te pjenušac od sivog pinota.

"Gotovo 80 posto naše proizvodnje čine svježa vina jer većinu prodamo u vrijeme turističke sezone. Turisti žele piti lagana i svježa vina, iako se i taj trend polako mijenja. Primjećujemo da turisti sve više poznaju vinsku kulturu pa traže i odležana vina. To i nama otvara nove mogućnosti", rekao nam je u razgovoru Luka Rossi, jedan od trojice sinova koji pomažu ocu Marinu Rossija u vođenju vinarije.

Osim vina, važan dio Rossijeve proizvodnje čine i destilati. Njih proizvode na posve prirodan način od nusprodukata u vinskoj proizvodnji, a u tu svrhu u podrumu imaju veliki bakreni kotao. U njemu proizvode bisku, medenicu, travaricu, komovicu, liker, gin i čiste sortne rakije od istarske malvazije i žutog muškata. Godišnja proizvodnja rakije kreće se oko 15.000 litara. Posebno su ponosni na svoja dva posljednja proizvoda – pelinkovac Epulon i vinjak Šovran. "Željeli smo proizvesti pelinkovac koji će ljudi htjeti piti, koji neće biti slabe kvalitete i cjenovno nižeg ranga. Željeli smo nešto više i posebnije i mislim da smo uspjeli. Epulon je 10. lipnja pušten u prodaju i s nestrpljenem čekamo prve dojmove", kazao je Luka Rossi držeću u ruci Šovran, njihov prestižni vinjak čija se boca proizvodi u istoj tvornici kao i one za konjak Martell. Čep dolazi iz Francuske, tisak na bocu vrši se u Poljskoj, a kutija se radi u Hrvatskoj.

"Šovran XO brandy napravljen je od autentičnog istarskog terana koji prolazi kroz četverostruku destilaciju i potom odležava deset godina u barrique bačvama izrađenim od francuskog crnog hrasta iz južnog Armagnaca, koje se koriste i za dobivanje većine konjaka", pojasnio je proces proizvodnje Luka Rossi. Godišnje se proizvodi oko 300 komada ovog vinjaka, a cijena mu se kreće oko 980 kuna.

Osim što ulažu u podizanje kvalitete vina i destilata, Rossiji trenutno u Bajkinima grade i veću kušaonu, planiraju veći podrum te s nestrpljenjem očekuju jesen i prvu berbu na Santa Luciji koja bi trebala osigurati nova šampionska vina.

Komentirajte prvi

New Report

Close