Nekroza kože, sljepoća, deformirane obrve…Doktori otkrili koje sve neželjene posljedice ostavljaju jeftini estetski zahvati

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2023. u 08:52
Foto: Unsplash

Osim što je važno da preparate aplicira stručna osoba, važno je i da se ona usavršava na edukacijama za estetske tretmane.

Tijekom godina koža gubi volumen, stari, stvaraju se bore. To je prirodan proces, ali možemo ga usporiti. Srećom, živimo u vremenu u kojem su nam dostupni nekirurški tretmani poput injekcija hijalurona ili botoksa. Ti su nam tretmani sve dostupniji, piše HRT.

“Bitno je naglasiti tko sve smije raditi estetske injektibilne tretmane u Hrvatskoj – to su doktori medicine i stomatologije”, kazala je Suzana Smoljo, specijalistica oftalmologije. No mnogi nekvalificirani djelatnici, kao što su kozmetičari, medicinske sestre apliciraju navedene preparate, a naši pacijenti nisu svjesni rizika koji im takav zahvat donosi, dodala je doktorica Smoljo.

Osim što je važno da preparate aplicira stručna osoba, važno je i da se ona usavršava na edukacijama za estetske tretmane.

Jeftine preparate izbjegavajte pod svaku cijenu

No važna je i cijena preparata. Jednostavno govoreći, ako vam ga nude po znatno nižoj cijeni, izbjegavajte ga – pod svaku cijenu.

Dr. Smoljo kaže da se najčešće izvode po apartmanima i kozmetičkim salonima, a dolaze ljudi i iz susjednih zemalja. Čak i ako je sve legalno, moguće su nuspojave poput nekroze kože.

“Najveći je problem ako netko injicira želatinoznu supstanciju u krvnu žilu, tako će se začepiti, a područje koje ona opskrbljuje krvlju odumrijet će”, rekao je  Hrvoje Kisić, specijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Napominje da to ipak nije tako često.

Vrlo rijetka, ali moguća komplikacija je i sljepoća. Jedno od najopasnijih područja za aplikaciju je područje glabele – između obrva, zatim područje popunjavanja nazolabijalnih bora, ali u literaturi je opisan i slučaj sljepoće nakon aplikacije filera na usnama.

Sve su to medicinski tretmani i nije bez razloga Hrvatska liječnička komora odredila tko smije raditi estetske tretmane u Hrvatskoj.

“Često mi dolaze pacijentice kojima je apliciran botoks na neadekvatan način pa imate specifičan izgled obrva – one su podignute sa strane i lice izgleda čudno. Botoks treba znati aplicirati”, kazala je dr. Smoljo.

Vaskularizacija lica je komplicirana i onaj tko se usudi nešto aplicirati mora dobro poznavati mrežu krvnih žila na licu.

Uporaba botoksa u medicinske svrhe

Uporaba hijalurona, posebno botoksa, danas je sve češća i u medicini, ponajprije za liječenje pretjeranog znojenja, u oftalmologiji za terapiju blefarospazama, u neurologiji je dio terapije migrena, a može se koristiti i u terapiji spazama mišića i distonija.

Komentirajte prvi

New Report

Close