Neke vrste ručnih satova prepune su bakterija, moguće i infekcije

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2023. u 10:54
Ilustracija: PD

Rezultati ukazuju na potrebu za redovitom dezinfekcijom površina.

Tim istraživača s Sveučilišta Florida Atlantic proveli su testiranja na satovima kako bi identificirali potencijalno patogene vrste bakterija poput Staphylococcus-a, Enterobacteria (kao što je Escherichia coli) i Pseudomonas, koje pod određenim uvjetima mogu uzrokovati infekcije.

Rezultati studije pokazuju da su gumene i plastične trake na satovima imale najveću koncentraciju bakterija, dok su metalne trake, posebno one izrađene od zlata i srebra, gotovo bile bez prisutnosti bakterija, izvješćuje Science Alert.

Biološki znanstvenik Nwadiuto Esiobu s Florida Atlantic University ističe da plastične i gumene narukvice pružaju povoljno okruženje za rast bakterija zbog svoje poroznosti i statičnosti, što privlači i omogućuje bakterijama da se naseljavaju na tim površinama.

Bakterije koje su bile predmet ovog istraživanja spadaju među najčešće vrste koje se mogu pronaći na tijelu i u okolišu, a pod određenim uvjetima mogu izazvati bolesti kao što su apscesi, upale pluća i salmonele. Također, istraživanje je otkrilo da su trake na satovima osoba koje posjećuju teretane imale najviše stafilokoknih bakterija.

Esiobu naglašava da rezultati ukazuju na potrebu za redovitom dezinfekcijom ovih površina kako bi se smanjio rizik od širenja bakterijskih infekcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close