Ne znaju za rak: Jelovnik najzdravijeg naroda na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2020. u 15:37

Njihovo podrijetlo obavijeno je tajnom. Svjetlije su puti od svih susjednih naroda, a njihov je jezik (burushaski) sličniji baskijskom nego bilo kojem drugom koji ih okružuje.

Na krajnjem sjeveru Pakistana, u planinskoj dolini Hunza koja se smjestila u regiji Gilgit-Baltistan, stanuje narod koji živi i do 120, 130 godina. Neki od njih proslavili su i 145. rođendan prije nego što su napustili ovaj svijet. Točan broj godina teško je odrediti jer Hunze nemaju rodnih listova niti dokaza kojima bi mogli potkrijepiti svoju vitalnost, prenosi Punkufer.

U ostatku Pakistana predviđeni životni vijek iznosi 67 godina, no na krovu svijeta, u izoliranim bespućima Himalaje vladaju posve drukčiji zakoni života i smrti. Istraživači su zabilježili da žene mogu zatrudnjeti vrlo kasno, u šezdesetima i kasnije, a smatra se i da ne boluju od raka. Znanstvenici objašnjenje traže u okolišu i hrani.

Hunze piju vodu iz ledenjaka, uzgajaju svoju hranu, a s obzirom na to da su odsječeni od obližnjih gradova, ne jedu ništa prerađeno. Marelice su često na njihovu jelovniku, a tijekom posta danima, pa čak i mjesecima, ne jedu ništa osim svježeg soka i koštica tog superzdravog voća. Meso im nije svaki dan na jelovniku, dominiraju žitarice i povrće. Prakticiraju jogu, vježbe disanja i meditaciju.

Njihovo podrijetlo obavijeno je tajnom. Svjetlije su puti od svih susjednih naroda, a njihov je jezik (burushaski) sličniji baskijskom nego bilo kojem drugom koji ih okružuje. Nagađa se da su potomci vojnika Aleksandra Velikog koji ga nisu mogli slijediti, nego su odlučili ostati na Himalaji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tajne su ne moguće za onoga tko ima otvoreno treće oko. Baski su potomci stanovnika Atlantide čiji su ostaci najviši vrhovi, koje mi zovemo Azori. Atlanti su imali svoje kolonije koje su preživjele veliki potop i ledeno doba pa su pomogli rastu civilizacija Starog Egipta ali i dalje, sve do Indije, a životni vijek im je bio i do 140 godina.

widely repeated claim of remarkable longevity of the Hunza people<sup id=”cite_ref-Wrench1938_13-0″ class=”reference”>[13]</sup> has been refuted as a longevity myth, citing a life expectancy of 53 years for men and 52 for women, although with a high standard deviation.<sup id=”cite_ref-14″ class=”reference”>[14]</sup> There is no evidence that Hunza life expectancy is significantly above the average of poor, isolated regions of Pakistan. Claims of health and long life were almost always based solely on the statements by the local mir (king). An author who had significant and sustained contact with Burusho people, John Clark, reported that they were overall unhealthy.<sup id=”cite_ref-15″ class=”reference”>[15]</sup>

Clark and Lorimer reported frequent violence and starvation in Hunza.<sup id=”cite_ref-16″ class=”reference”>[16]</sup>

Ajme Poslovni.hr, nasjeli ste na legendarni fake news 😀

New Report

Close