Ne bacajte sok od kiselih krastavaca, evo zbog čega je dobar za zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2023. u 08:38
FOTO: Pixabay

Kiseli krastavci su jedna od namirnica koja izaziva najveće podjele – ili ih obožavate ili ih ne podnosite. Ipak, čak i fanovi kiselih krastavaca neće baš biti oduševljeni idejom da piju njihov sok.

Međutim, sok od kiselih krastavaca sve se češće spominje u svijetu fitnessa zato što ga piju trkači. Zašto? Zato što navodno ima brojne prednosti za naše zdravlje. U nastavku otkrivamo koje.

Većina spominjanih dobrobiti proizlazi iz činjenice da se sok od kiselih krastavaca sastoji od vode, soli i octa. Prva korist je da ublažava grčeve u mišićima. Prema studiji objavljenoj u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, sok od kiselih krastavaca sprječava grčeve koji se mogu javiti u mišićima. Osim toga, pomaže da ostanemo hidrirani tijekom vježbanja, zbog udjela natrija i kalija koje gubimo kad se znojimo.

Treba spomenuti i da sok od kiselih krastavaca nema masti pa je idealna opcija za one koji pokušavaju smršavjeti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, ocat (koji se nalazi u soku od kiselih krastavaca) pomaže ljudima izgubiti na težini ako se konzumira svakodnevno.

Sok od kiselih krastavaca sadrži i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala, objašnjava Sveučilište Rice. Točnije, krastavci sadrže vitamin A i vitamin E koji su snažni antioksidansi.

Budući da je sok od kiselih krastavaca fermentirana hrana, dobar je za probavni sustav i može poboljšati zdravlje crijeva. Ocat također pomaže u ublažavanju lošeg zadaha, pa je poznato da sok od kiselih krastavaca osvježava dah.

Na kraju, sok od kiselih krastavaca može pomoći u kontroli šećera u krvi. Kako prenosi Index, studija objavljena u časopisu Journal of Diabetes Research pokazala je da ocat, ako se konzumira prije obroka, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi nakon obroka kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Komentirajte prvi

New Report

Close