Najskuplja pizza na svijetu radi se 72 sata, a evo koliko košta i koji su njeni sastojci

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2022. u 10:35
Foto: Pixabay

Pizza se zove Luj XIII, što je, složit ćete se, potpuno prikladno imajući u vidu luksuz koji je vladao na francuskom dvoru u 17. stoljeću

Pri samoj pomisli na pizzu, većini ljudi krenu curiti sline. Ovaj talijanski specijalitet je pogodan za bilo koje doba godine, jer uvijek možemo napraviti pizzu od različitih sastojaka, naravno, ovisno o sezoni namirnica. Jednu pizzu s egzotičnim sastojcima naročito bismo voljeli probati. U pitanju je navodno najskuplja pizza na svijetu, koja košta nevjerojatnih 8.300 eura! Ona se zove Luj XIII, što je, složit ćete se, potpuno prikladno imajući u vidu luksuz koji je vladao na francuskom dvoru u 17. stoljeću.

Recept za ovu pizzu za bogate napravio je Renato Viola, veoma cijenjeni talijanski pizza majstor, pobjednik više prestižnih kulinarskih natjecanja, piše Nrivision, a prenosi City magazine.

Njegova pizza Luj XIII promjera je svega 20 cm. Ona se služi isključivo u domu osobe koja ju je naručila. Catering tim čine Renato Viola, somelijer i kuhar. Cjelokupna priprema pizze se dešava na licu mjesta, osim izrade tijesta, koje se sprema 72 sata ranije od organskog brašna, roze soli iz rijeke Murray i prirodnog kvasca.

Renato Viola kaže da je većina sastojaka njegove pizze iz Francuske i Italije. Mozzarella di bufala, sir napravljen od mlijeka domaćih talijanskih bivola, daje ovoj pizzi prepoznatljivu vlažnu, žvakastu i sirastu teksturu. Najskuplji sastojak su jastozi – pripremljeni i flambirani u konjaku. Pored njih, kao nadjev na pizzu se stavljaju i tri vrste egzotičnog kavijara, kozice i mediteranske vrste škampa.

Domaćini od catering tima uz obrok dobivaju i jedinstven pribor za jelo, kao i konjak Remy Martin Cognac Louis XIII, koji se odlično uklapa s okusima pizze.

Vjerojatno se pitate gdje je moguće probati ovu pizzu? Nažalost, samo na jednoj lokaciji na svijetu, u mjestu Agropoli u talijanskoj regiji Salerno. Ako imate želju da probate pizzu Luj XIII, stupite u kontakt s pizza majstorom Renatom Violom i zakažite svoj termin, a nakon minimum tri dana njegov ekskluzivni talijanski specijalitet će se naći na vašem stolu.

Komentirajte prvi

New Report

Close