Mnogima omiljenu hranu trebalo bi jesti samo jednom tjedno, i to samo jedan komad

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2022. u 13:16
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Energijska pića su, navodno, suludo štetna.

Samo jedan komad pizze sadrži 10 grama masti, od kojih su 4.4 grama zasićene masnoće. Pizze se mnogima teško odreći, a stručnjaci savjetuju da ako je morate jesti da to činite jednom tjedno, da pojedete jedan komad i to ako je moguće da pizza bude od povrća, piše Klik.hr.

Ako ste mislili da ovdje nećete naći bijeli kruh, prevarili ste se. Svakodnedvno konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima, kao što je bijeli kruh, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže razinu šećera u krvi, pa na osnovu toga znanstvenici sumnjaju da je ovo jedan od čestih prvih faktora koji dovode do srčanog udara.

Sol u velikim količina može biti jako velik problem za krvne žile, jer ih začepljuje i oštećuje. Dnevno ne biste trebali pojesti više od pet grama soli, što je otprilike jedna nepuna žličica.

Energijska pića su, navodno, suludo štetna. U 100 mililitara energijskog pića nalazi se 30 miligrama kofeina. Ako popijete 300 ml, što je standardna zapremina, unijet ćete 90 mg kofeina, što je kao da ste popili tri ili četiri espresso kave. Ovolika doza kofeina može izazvati tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji imaju bilo kakav problem sa srcem.

Komentirajte prvi

New Report

Close