Mnoge će kompanije zbog krize čak i povećavati marketinške budžete

Autor: Đurđica Podunajec , 09. studeni 2008. u 20:00

Aktualna financijska kriza sve više zahvaća gospodarstvo, a tradicionalno pri rezanju troškova prvi strada marketinški budžet

Hoće li se doista dogoditi znatna smanjenja ulaganja u marketing te kako se s time planiraju nositi marketinške agencije? Razmišljanja su različita, no za sada još nitko ne paničari. “Još ne možemo govoriti o konkretnim rezanjima budžeta jer još nismo dobili finalne planove klijenata za iduću godinu. Vjerojatno će doći do preraspodjele na način da će se dio aktivnosti seliti iz klasičnih ATL (oglašavanje u masovnim medijima) u različite BTL aktivnosti (promocije na mjestu prodaje, nagradne igre, internet i sl). Moguće je da bude više “reciklaža” – korištenja od prije produciranih oglasa. Naravno da će pametni ‘marketeri’ ovo vrijeme iskoristiti za potpuno suprotne odluke tako da će namjerno ići u nove produkcije i “klasično” masmedijsko oglašavanje da bi još više poboljšali i utvrdili svoju poziciju na tržištu. Vremena, koja nam predstoje, sjajna su prilika za brendove koji žele ojačati svoj položaj na tržištu”, ističe Luka Duboković, direktor agencije BBDO.

Recesija, dobra prilika
No bez obzira na recesiju marketinške aktivnosti i dalje se moraju precizno planirati, govori Andrea Šumanovac, generalna direktorica Unex grupe/Unex MPG. “Kako s aspekta poslovne strategije, tako i s razine investicije, vjerujemo da će globalno stanje utjecati i na segment našeg poslovanja, no eventualna smanjenja budžeta neće utjecati na razinu profesionalne usluge i očekivanja naših klijenata naviklih na visoke standarde i kriterije koje dobivaju u suradnji s našom agencijom”, dodaje Andrea Šumanovac.Optimističan je i Igor Mladinović, art direktor McCann Ericksona: “Svjetska iskustva pokazuju da se u vrijeme recesije najviše ulaže u obrazovanje i marketing. Iako možda zvuči čudno, stvar je zapravo logična”. Obrazovanje je sigurno i dugoročno ulaganje, a marketing je potreban jer je budžet kupaca ograničen pa je bitno ostati među brendovima koji ulaze u najuži izbor kad se razmišlja o kupnji. U vrijeme izobilja svatko može pronaći svoje mjesto na tržištu, ali u vrijeme recesije borba je okrutnija i kvalitetno oglašavanje iznimno je bitno. Vjerojatno će se povećati oglašavanje akcija i sniženih cijena, a smanjiti ulaganja u imidž tvrtke i stvaranje brenda.Posebno je zanimljivo mišljenje Drage Perića, direktora Kreativnog razreda, jer neki njegovi klijenti najavljuju čak povećanje troškova za marketing. “Globalna recesija utjecat će i na raspoloženje domaćeg tržišta, no to ne znači da će se preslikati situacija s globalnog tržišta. U ovoj je godini, govore podaci, već zabilježen pad od desetak posto u europskim zemljama na razini marketinških ulaganja. Najviše, u onom vidljivom segmentu tzv. marketinškog miksa. Kod nas će se različito reagirati na moguću recesiju. Neki će u tome uvidjeti čak i svoju priliku, pa i ne pomišljaju da smanjuju ulaganja u marketing. Jedan od klijenata moje agencije, Saponia, u idućoj godini planira ulagati u marketing jednako ili čak i više. Boje se da bi smanjivanjem ulaganja rezali granu na kojoj sjede i oslabili šanse za ostvarenje planova. I neki drugi naši klijenti, koji ostvaruju dvoznamenkasti rast nastavit će na isti način ulagati, a ima i onih koji opreznije ulaze u iduću godinu”, objašnjava Perić.

Digitalno oglašavanje
Svi naši sugovornici pažljivo prate ekonomsku situaciju, ne kriju da bi eventualna kriza utjecala na poslovanje njihovih agencija i da će u slučaju veće recesije biti nužno širiti broj klijenata, napominje Sanja Milinović, izvršna direktorica Digitela. Nikola Žinić, art direktor agencije Bruketa & Žinić, dodaje da svaka kriza, pa i ova, otvara nove mogućnosti te da oni kao agencija razvijaju rezervne planove kako bi što spremnije reagirali ako to bude potrebno. “Nikada nismo pravili razliku između malih i velikih klijenata niti smo birali samo velike klijente, zanemarujući one male. Njegujemo fleksibilnost agencije, što nam je velika prednost. Oduvijek smo bili otvoreni prema novim medijima i iskušavanju mogućnosti novih stvari kad bi se one pojavile”, odgovara Žinić na pitanje o internetu. S njime se slažu svi drugi sugovornici jer je internet postao bitan medijski kanal, ali neće brzo nestati klasično TV oglašavanje, “billboardi” i drugo. McCann je jedna od prvih agencija u Hrvatskoj koja u svom portfelju ima specijaliziranu tvrtku za digitalno oglašavanje – Digi Park, govori Igor Mladinović: “Prednost interneta je povoljna cijena, ali nije dovoljno biti na internetu da bi oglašavanje bilo uspješno, nego ideja treba biti prilagođena mediju, a medij brendu i ciljanoj skupini kojoj se obraća”. Sanja Milinović dodaje da je važno zadržati višedimenzionalnu sliku svijeta jer u takvom žive oni kojima se agencije obraćaju.

Novi mediji

Prilika za internet
“Tradicionalni marketinški kanali teže se snalaze u krizi. U jednom američkom istraživanju 64% marketera je reklo da će više ulagati u digitalne medije, a 84% će ih manje ulagati u tradicionalne kanale. Digitalni mediji sve više privlače pozornost jer nude bolju ekstenziju marketinškog budžeta”, objašnjava Drago Perić, direktor Kreativnog razreda.

Neki moji klijenti povećat će ulaganja
Drago Perić, direktor agencije Kreativni razred

Kod veće recesije bit će nužno širiti broj klijenata
Sanja Milinović, izvršna direktorica Digitela

Svaka kriza, pa i ova, otvara nove mogućnosti
Nikola Žinić, art director, Bruketa&Žinić

Vjerojatno će doći do preraspodjele proračuna
Luka Duboković, direktor agencije BBDO

U vrijeme krize najviše se ulaže u marketing
Igor Mladinović, art director McCann Ericksona




Komentirajte prvi

New Report

Close