Mit ili istina: Hrani li šećer stanice raka?

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 12:17
Foto: Pixabay

Budući da je svim stanicama potrebna glukoza da bi funkcionirale i rasle, ne postoji način da tijelo daje glukozu samo zdravim stanicama, a ne kancerogenim.

Postoje mnoge zablude o vezi između konzumiranja šećera i raka. Jedan uobičajeni mit s kojim se često susrećemo na društvenim mrežama je onaj da šećer izaziva rak, piše Polifact, a prenosi City magazin.

“Dokazano je da šećer izaziva rak”, rekao je dr. Erik Berg u poluminutnom videu na Facebooku. Berg, koji sebe opisuje kao stručnjaka za keto dijetu i povremeni post, dodao je: “Druga stvar koja je interesantna u vezi s ovim je da rak ima glad za šećerom. On će se natjecati s normalnim stanicama za glukozu. Tako da najbolja stvar koju možete učiniti da spriječite rak je da izbjegavate šećer.”

Facebook je njegovu objavu označio kao lažnu vijest ili dezinformaciju s ciljem da upozori njegove pratitelje da se radi o neistinama ili bar poluistinama.

Prema stručnjacima iz Mayo klinike potrebna su dodatna istraživanja da bi se istražio svaki aspekt odnosa između prehrane bogate šećerom i pojave i razvoja raka. Do sada napravljene znanstvene studije nisu pronašle direktnu vezu između konzumiranja šećera i javljanja raka. Međutim, postoje određeni dokazi da unos velike količine šećera može kod nekih osoba povećati rizik dobivanja određenih vrsta malignih tumora.

Konzumiranje puno slatke hrane i pića, kao što su torte, kolači i gazirani sokovi, može dovesti do povećanja tjelesne težine i viška tjelesne masti. Prekomjerna težina ili pretilost mogu povećati rizik osobe od obolijevanja od 11 različitih karcinoma, uključujući rak debelog crijeva, rak dojke, rak jajnika i rak gušterače. Međutim, to ne znači da je neophodno potpuno izbjegavati konzumiranje šećera, priopćio je Institut za rak Dana-Farber.

Jednostavno rečeno, šećer, poznat i kao glukoza, glavni je izvor energije za tijelo. Sve stanice, uključujući i stanice raka, koriste glukozu kao gorivo. Glukoza može doći iz bilo koje hrane s ugljikohidratima, uključujući i zdravu hranu i nezdravu hranu.

“Ideja da bi šećer, ili glukoza, mogao potaknuti rast stanica raka može navesti neke ljude da nepotrebno izbjegavaju sve namirnice koje sadrže ugljikohidrate. Ovaj pristup pretpostavlja da ako stanicama raka treba glukoza, onda će izbacivanje namirnica sa šećerom iz prehrane zaustaviti razvoj raka”, priopćio je Institut za rak Dana-Farber.

Ali to nije tako jednostavno. Budući da je svim stanicama potrebna glukoza da bi funkcionirale i rasle, ne postoji način da tijelo daje glukozu samo zdravim stanicama, a ne kancerogenim.

U stvari, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da nedovoljno konzumiranje ugljikohidrata može dovesti do gubitka mišića i pothranjenosti. Ovo također može otežati osobi da se podvrgne liječenju raka i oporavku.

Dakle, iako konzumiranje velikih količina šećera može dovesti do većeg rizika od obolijevanja od određenih vrsta raka, šećer sam po sebi nije kancerogen. Izbjegavanje šećera u potpunosti neće zaustaviti razvoj raka, a to bi također moglo dovesti do nezdravog gubitka težine.

Komentirajte prvi

New Report

Close