Ministarstva osigurala 12.000 stipendija za jesen

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. listopad 2017. u 22:00
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Pojedinačna stipendija za učenike u obrtničkim zanimanjima iznosi 750 kuna mjesečno, dok će odabrani studenti mjesečno dobivati 1200 kuna.

U novu školsku i akademsku godinu nekoliko tisuća školaraca i studenata ove će godine ući lakše i spremnije i to zahvaljujući stipendijama koje su za njih osigurali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). 

Naime, MINGO je kroz Otvoreni javni poziv za projekt Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima osiguralo financijsku pomoć za školovanje po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Iako je natječaj trebao primarno biti otvoren do 13. listopada, odlučeno je da će se rok za prijavu zbog velikog interesa produljiti. Kako je među prvima prenio portal namijenjen upravo srednjoškolskom uzrastu, Srednja.hr, pojedinačna stipendija iznosi 9 tisuća kuna ili 750 kuna mjesečno u razdoblju od godine dana, dok je osigurano dvije tisuće takvih stipendija. Kako se može vidjeti u dokumentaciji MINGO-a, ovaj je projekt pokrenut s ciljem povećanja interesa mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, radi usvajanja ključnih vještina i kompetencija u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te s namjernom osiguravanja kvalitetno obrazovanih kadrova koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Kako smo saznali, i MZO osigurava 10 tisuća stipendija u mjesečnom iznosu od 1200 kuna koje će se isplaćivati u devet rata za razdoblje od listopada 2017. do lipnja 2018., počevši 15 dana nakon objave odluka o stipendiranju.

Korisnici mogu biti redoviti studenti visokih učilišta u Republici Hrvatskoj upisani na preddiplomskim sveučilišnim studijima, diplomskim sveučilišnim studijima, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, kratkim stručnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima te studenti s invaliditetom i studenti bez odgovarajuće roditeljske skrbi upisanim na poslijediplomske sveučilišne studije. Pri tome se moraju ispuniti uvjeti hrvatskog državljanstva, statusa redovitog studenta te da za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Govoreći o studentskim stipendijama MZO-a valja napomenuti da ih je ove godine dvaput više nego proteklih godina, dakle s 5 tisuća stipendija na godinu kapacitet su ove godine povećali na 10 tisuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close