Međunarodni dan piva: U Egiptu je čak bilo i sredstvo plaćanja za rad, iznenadit će vas tko je osmislio prvi recept

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2023. u 23:00
Foto: Pixabay

Radi se o trećem najkonzumiranijem piću na svijetu, nakon vode i čaja.

Međunarodni dan piva obilježava se prvog petka u mjesecu kolovozu, i to od 1997. godine kada je prvi put obilježen u Santa Cruzu u Kaliforniji. Od 2007. do 2012. godine obilježavao se 5. kolovoza, no datum je ipak prebačen na prvi petak u kolovozu.

Prema raznim istraživanjima, pivo je zdravo jer sadrži vitamine skupine B, kalij, magnezij i sicilij pa umjereno konzumiranje pive može pomoći kod brojnih zdravstvenih tegoba. Djeluje i kao diuretik pa konzumacija pive smanjuje šanse za stvaranje bubrežnih kamenaca, piše HRT.

Treće najkonzumiranije piće na svijetu

Inače, prvi recept za pivo su prije više od četiri tisuće godina zapisali Sumerani, prvi koji su ga proizvodili bili su Babilonci, a u Egiptu je čak bilo i sredstvo plaćanja za rad. Radi se o trećem najkonzumiranijem piću na svijetu, nakon vode i čaja.

Jedno istraživanje pokazalo je da se najviše piva po stanovniku pije u Češkoj, čak 143 litre godišnje. Slijede Njemačka i Austrija, a Hrvatska se našla na devetom mjestu s 82 litre godišnje po stanovniku. Postoji velik broj raznih vrsti piva, a najviše registriranih vrsta ima Belgija.

Cenosilikofobija – strah od prazne pivske čaše

Četiri osnovna sastojka pive su slad, hmelj, voda i kvasac. Od zanimljivih činjenica, mora se još istaknuti i cenosilikofobija – strah od prazne pivske čaše.

Komentirajte prvi

New Report

Close