Marketinški divovi Omnicom i Publicis odustali od spajanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. svibanj 2014. u 11:09
Thinkstock

Sporazum, dogovoren u srpnju prošle godine da ojača položaj te dvije agencije u digitalnoj eri, nije uspio zbog brojnih problema, od njihovih kompleksnih poreznih struktura do različitih poslovnih kultura.

Predloženo spajanje američkog Omnicoma i francuskog Publicisa, koje je trebalo rezultirati stvaranjem najveće svjetske marketinške i PR kompanije, vrijedne čak 35 milijardi dolara, opozvano je jer su obje kompanije bile suočene s prevelikim izazovima na tom putu.

Sporazum, dogovoren u srpnju prošle godine da ojača položaj te dvije agencije u digitalnoj eri, nije uspio zbog brojnih problema, od njihovih kompleksnih poreznih struktura do različitih poslovnih kultura.

„Nije u pitanju bio samo jedan faktor. Mnogo je složenih pitanja koja nismo riješili. U obje kompanije postoje snažne korporativne kulture koje su otežavale postizanje sporazuma. Nije bilo jasnog cilja na vidiku, ni kapitala da bismo se nosili s tehnoloških silama oko oglašivačkog poslovanja“, rekao je izvršni direktor Omnicom grupe, 61-godišnju John Wren.

Otkazivanjem sporazuma o spajanju, te dvije kompanije zapravo su prepustile svoju potencijalno dominantnu poziciju trenutnom svjetskom lideru u marketinškom i PR biznisu – WPP-u.

„Odluka o prekidu procesa spajanja nije bila ugodna niti jednostavna, no bila je nužna. Produžavanje dosadašnje situacije moglo je dovesti do kršenja temeljnog principa menadžmenta grupe, a to je da najbolje služi svojim korisnicima“, poručio je izvršni direktor Publicisa, 72-godišnji Maurice Levy.

Među ostalim, kompanije se nisu mogle dogovoriti oko glavnog financijskog direktora koji bi bio nadležan za provedbu spajanja, rekao je jedan izvor blizak francuskom Publicisu. Riječ je o ključnoj poziciji, jer je financijski direktor trebao odrediti kako će zajednička kompanija poslovati – centralizirano, kao Publicis, ili s manje kontrole nad podružnicama, poput Omnicioma.

I porezna pitanja predstavljala su problem. Naime, zajednička kompanija nije do danas dobila odobrenje da ima porezno sjedište u Britaniji, dok bi njezino stvarno sjedište bilo u Nizozemskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close