“Mali tehnopolis osigurat će razvoj poduzetničkih ideja i radnih mjesta”

Autor: Majda Mikulandra , 27. studeni 2017. u 22:01
Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora/ Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Pad nezaposlenosti rezultat je poticajnih mjera, poput potpora zapošljavanju i samozapošljavanju i za kapitalna ulaganja u proizvodnji.

U posljednjem desetljeću, grad Samobor prolazi kroz mnoge pozitivne transformacije, posebice u gospodarstvu. Zahvaljujući tim trendovima, bolje se puni i gradski proračun, pa je Samobor jedan od rijetkih hrvatskih gradova u kojem nije uveden prirez. Sve te činjenice, smatra gradonačelnik Krešo Beljak, doprinose brzom razvoju grada u svim segmentima.

S obzirom na to da niste uveli prirez, kako održavate gradske financije stabilnima?
Usprkos tome što smo i u Samoboru doživjeli gospodarsku tranziciju na hrvatski način, pa smo ostali bez velikih poduzeća, naš se privatni sektor, obrtnici i mala poduzeća, uspio restrukturirati. To je pokrenulo proces novog zapošljavanja, a Grad Samobor različitim mjerama pomaže procesu gospodarskog oporavka. Za dobar rezultat ponajviše su zaslužni samoborski poduzetnici koji su vlastitim radom, novim projektima i ulaganjima doprinijeli boljem punjenju proračuna, izvukli vlastito poslovanje iz krize, a time i Grad u cjelini. Zahvaljujući tome, ni u najtežim trenucima nismo bili prisiljeni uvoditi prirez. 

Kako Gradska uprava potiče razvoj gospodarstva i zapošljavanje?
U Samoboru bilježimo konkretan pad broja nezaposlenih, a istovremeno porast broja stanovnika. Pad nezaposlenosti rezultat je poticajnih mjera, poput potpora zapošljavanju i samozapošljavanju i za kapitalna ulaganja u proizvodnji, koje se iz godine u godinu realiziraju u sve većim iznosima.Trendu pada nezaposlenosti svakako je doprinijelo i potpuno oslobađanje gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnom djelatnošću od plaćanja komunalnog doprinosa. Zapošljavanje u privatnom sektoru potiče se kroz direktne subvencije, a sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Jednako tako, kroz 2017. godinu možemo pratiti veći broj otvorenih obrta od zatvorenih, što duže vrijeme nije bio slučaj.  

Koliko su vam važni EU fondovi u realizaciji gradskih projekata?
Povlačenjem gotovo 100 milijuna kuna za provedbu Projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež pokazali smo kako efikasno provoditi projekte EU i osigurali sigurniji i čišći okoliš za naše građane. Izgradnjom sortirnice i kompostane na mjestu nekadašnjeg odlagališta napravit ćemo velik iskorak u upravljanju odlaganjem otpadom. Tu je i cijeli niz projekata kojima se ulaže u obrazovanje, kulturu, turizam, a vjetar u leđa samoborskom gospodarstvu bit će realizacija projekta Mali tehnopolis Samobor vrijednog 19 i pol milijuna kuna koji će omogućiti razvoj novih poduzetničkih ideja i otvaranje novih radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close