Liječnici upozoravaju: Ovo je 7 simptoma koje ne smijete ignorirati

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2021. u 09:10
Foto: Pixabay

Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije.

Upala mjehura, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba spola, ali žene su sklonije tom zdravstvenom problemu, koji zna biti itekako uporan jer imaju kraću mokraćnu cijev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do mjehura. Kod žena je uretra također smještena bliže anusu, što znači da bakterije moraju prijeći kraći put da bi dospjele u mjehur.

U većini slučajeva upala mjehura pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala mjehura), no ponekad se može zadržati duže vrijeme (kronična upala mjehura). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima bakterija koja uzrokuje upalu mjehura uriniranjem će se ukloniti iz tijela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove mjehura i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tijela da ih uništi, što rezultira upalom mjehura.

U većini slučajeva upala mjehura uzrokovana je Escherichijom coli, bakterijom koja je prirodno prisutna u debelom crijevu. Upala se može javiti ako se bakterije umnože u tijelu ili ako se ne izbace iz tijela mokrenjem, piše Zadovoljna.hr.

Simptomi upale mjehura variraju ovisno o tome koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primjetne promjene tijekom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

Sedam simptoma upale mjehura koje ne smijete ignorirati

-mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi

– mokrite češće nego inače

– mokraća neugodnog mirisa

– bol ili osjećaj pečenja tijekom mokrenja

– stalni osjećaj pritiska u mjehuru i sile na WC

– grčevi ili pritisak u donjem dijelu abdomena ili dijelu leđa

– visoka temperatura s jakim bolom u predjelu bubrega

Komentirajte prvi

New Report

Close