Liječnici bi zabranili i pušenje u automobilima

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2012. u 11:06
Sxc.hu

I hrvatski su liječnici podržali zahtjev britanskih kolega za zabranom pušenja u automobilima.

Britanski su znanstvenici upozorili kako pušenje u automobilu stvara zagađenje koje prelazi dopuštenu granicu toksičnosti i ozbiljno ugrožava ljudsko zdravlje, a osobito su ugrožena djeca koja u vozilima udišu cigaretni dim. Britansko medicinsko društvo zatražilo je da se  zbog toga  razmotri zakonska zabrana pušenja u automobilima, piše Novi list.

I hrvatski su liječnici podržali zahtjev britanskih kolega za zabranom pušenja u automobilima. "Opće je poznato da se u tom zatvorenom malom prostoru od dva do tri kubična metra pušenjem stvara toksična koncentracija ugljičnog monoksida. On je otrovan za srce, krvožilni sustav, a smanjuje i oksigenaciju očiju i očne pozadine", rekla je za Novi list Sanja Grle Popović, pulmologinja Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu. "Vozači zbog toga slabije vide i reagiraju, pa je i pušenje jedan od čestih uzročnika sudara", kaže ova liječnica koja apsolutno podržava ideju da se paljenje cigarete u autu zakonom zabrani.

Tim škotskih znanstvenika proveo je istraživanje u kojem je ispitao razinu zagađenosti automobila cigaretnim dimom tijekom ukupno 85 vožnji, koristeći mjerač postavljen na stražnje sjedalo. Ispitivali su kvalitetu zraka u vožnjama koje su trajale od 10 minuta do jednog sata. U 49 vožnji tijekom kojih se u autu pušilo, vozač je popušio do četiri cigarete, a razina štetnih supstanci dosegnula je prosječnih 85µg/m3, što je trostruko više od maksimalne granice što je za zatvorene prostore preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a iznosi 25 µg/m3.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close