Krcato vitaminima i mineralima: Čudesno povrće idealno za metabolizam, probavu, dijete, anemičare…

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2023. u 10:19
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Potiče metabolizam i bori se protiv anemije zahvaljujući prisutnosti vitamina B.

Nutritivno gledano, rukola je bogata mineralnim solima: magnezijem, kalcijem, kalijem, željezom i vlaknima. Također sadrži izvrsnu količinu vitamina A, vitamina B (B6 i B9 ili folne kiseline) i puno vitamina C, piše Novi list.

Pospješuje stvaranje želučanih sokova poboljšavajući probavu i, poslužena kao predjelo, pomaže potaknuti apetit. Zaštitno djelovanje beta-karotena pomaže u sprječavanju gastritisa i ulcerativnih stanja.

Rukola ima drenažno, diuretičko i blago laksativno djelovanje. Karminativna svojstva rukole sprječavaju stvaranje plinova u crijevima i omogućuju oslobađanje organizma od viška tekućine. Čak i prisutnost vlakana ima blago laksativno djelovanje, pomažući u slučaju zatvora.

Erucin i polifenoli prisutni u rukoli pospješuju rast nekih laktobacila važnih za crijevnu floru, poput acidofila koji olakšavaju rad crijeva. Pročišćava jer intervenira u radu jetre zahvaljujući sadržaju izotiocijanata, koji potiču proizvodnju enzima koji pomažu jetri u eliminaciji toksina.

Postoje zanimljivi znanstveni dokazi o antidijabetičkom djelovanju biljke. Ova svojstva kontrole šećera u krvi zahvaljuju se masnim kiselinama koje sadrži rukola. Potiče metabolizam i bori se protiv anemije zahvaljujući prisutnosti vitamina B.

Time intervenira u mnoge metaboličke procese, povećavajući proizvodnju crvenih krvnih stanica, a time i energije, te sudjeluje u sintezi masti. Visok sadržaj željeza također čini ovu biljku pogodnom za one s anemijom. Željezo je mineral kojeg nikada ne smije nedostajati, osobito u važnim životnim fazama, poput trudnoće ili menopauze.

Bogata je beta-karotenom, odnosno prekursorom vitamina A, korisnog za zdravlje kože, sluznice i vida. Beta-karoten je snažan antioksidans koji također povećava otpornost našeg tijela na infekcije. Konačno, rukola je indicirana za one koji slijede niskokalorične dijete, jer je to biljka koja sadrži malo kalorija, oko 28 na 100 grama.

Odjel za farmakološke znanosti Sveučilišta u Milanu i odjel farmaceutskih znanosti Sveučilišta u Bologni dokazali su da je rukola učinkovita namirnica u inhibiciji enzima koji uzrokuje probleme s erekcijom kod muškaraca.

Komentirajte prvi

New Report

Close