Kardiologinja otkrila kojih pet stvari najviše uništavaju srce, omiljena hrana je na ovom popisu

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2022. u 11:54
Foto: Unsplash

Liječnica ove stvari ne radi kako bi sačuvala zdravlje svog srca i ojačala organizam.

Srčana oboljenja su jedna od vodećih bolesti, dok se srčani udari sve češće javljaju. Osim genetike, na zdravlje srca utječu i drugi faktori, dok se prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 80 posto svih srčanih udara moglo spriječiti pravilnim izborima, i zdravijim načinom života.

Kardiologinja Nicole Harkin, otkrila je par savjeta na Instagramu, te ispričala što ona nikako ne radi da bi njeno srce bilo zdravo i snažno, piše B92. Naime, ona je otkrila 5 stvari koje ne prakticira, a također je poručila da nikad nije kasno da se loše navike iskorijene.

1. Crveno meso

Nicole je otkrila da ne konzumira ništa od životinjskih proizvoda, te da je postala vegetarijanka. Dugo je proučavala razna istraživanja, i došla do zaključka da konzumacija crvenog kao i prerađenog mesa, može imati snažnu povezanost s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Unsplash

“Ne konzumiram nikakve životinjske proizvode i pozivam sve da izbjegavaju crveno meso, i prerađeno crveno meso”, rekla je ona.

Konzumiranje mesnih prerađevina, kao što su hrenovke i pljeskavice, utječu na oštećenje arterija, ističe ona. Umjesto toga, ona preporučuje pojačanu konzumaciju vlakana, koja su sastavni dio voća, povrća, žitarica…

2. Pušenje

Usprkos tome što je opće poznato da pušenje u velikoj mjeri utječe na kvalitetu zdravlja, mnogi zanemaruju ovu činjenicu, i ne odriču se cigareta. Međutim, Nikol je istakla da je pušenje jedan od vodećih uzroka srčanih udara kod mladih ljudi.

“Skoro svi srčani udari koje sam vidjela kod mladih žena, dogodili su se osobama koje puše”, rekla je Harkin.

3. Prekidanje sna noću

Spavanje, odnosno san je od posebnog značaja za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a osim toga može utjecati i na srce.

“Studije su zaista pokazale da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti”, rekla je.

4. Ignoriranje bolova u grudima

Bol u grudima nikako ne bismo trebali ignorirati, te nije zgoreg da svaku promjenu prekontroliramo, i na vrijeme otklonimo potencijalnu opasnost.

“Šokantna količina srčanih udara dogodi se kod ljudi, koji bi se prema tradicionalnim kriterijima, smatrali grupom s niskim rizikom”, naglasila je Nicole.

5. Preskakanje fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost ima veliku ulogu za cijeli organizam, te je poželjno da se u skladu s mogućnostima i zdravstvenim kartonom posvetimo tome koliko god možemo.

“Čak i 10 minuta šetnje je bolje nego ništa, a koristi zdravlju vašeg srca. Zato nemojte da vam vrijeme bude izgovor za izostanak aktivnosti. Kada bih svima mogla da prepišem jednu stvar, to bi bilo vježbanje”, ističe ona.

Prema stručnjacima, odrasle osobe trebaju imati dva i po sata umjerene fizičke aktivnosti tjedno ili 75 minuta energičnog vježbanja

Komentirajte prvi

New Report

Close