Kako ispravno čuvati različite vrste domaćih keksa da duže potraju i ostanu svježi

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2022. u 08:21
Foto: pixabay

Kako bi keksi što duže ostali svježi, važna je pravilna pohrana.

Vjerojatno i sami znate koliko dugo možete držati kolače i torte u hladnjaku, no znate li koliko dugo možete čuvati domaće kekse? Iako je riječ o suhoj slastici koja može izdržati dulje od kolača, mnogi nisu sasvim sigurni koliki je njihov rok trajanja i rade pogreške zbog kojih se gubi njihova svježina i kvaliteta.

Kako bi keksi što duže ostali svježi, važna je pravilna pohrana. Iako limene kutije za kekse mogu izgledati jako atraktivno, kekse je potrebno spremiti u kutije koje se mogu hermetički zatvoriti. Također, kekse je moguće zamrznuti i konzumirati nekoliko mjeseci kasnije. U nastavku vam otkrivamo koliko dugo su domaći keksi sigurni za jelo i kako ih spremiti da što duže ostanu svježi.

Klasični keksi

Suhi keksi su vrlo jednostavni za napraviti i zahvalni za pohranu, bez obzira radite li ih s čokoladom, sušenim voćem ili bez ikakvih dodataka. Budući da su poprilično čvrsti, možete ih slagati jedne na druge u posudu bez straha da će se zgnječiti. Na sobnoj temperaturi suhi keksi mogu stajati oko tjedan dana, samo je važno da dobro zatvorite posudu. Pečene kekse ne biste trebali držati u hladnjaku, jer mogu postati gnjecavi. U slučaju da kekse još niste ispekli, možete ih sirove držati u frižideru 2 do 3 dana. Ako ste ispekli preveliku količinu koju nećete stići pojesti, možete ih spremiti u zamrzivač i pojesti u roku od 6 mjeseci, pod uvjetom da nemaju glazuru. Jednako vrijedi i za sirovo tijesto za kekse jer ono može stajati u zamrzivaču do 6 mjeseci.

Biscotti

Iako na prvu nalikuju suhim keksima, biscotti se od njih razlikuju jer ih je prilikom pripreme potrebno dva puta peći pa samim time imaju i duži rok trajanja. Na sobnoj temperaturi ih možete držati u hermetički zatvorenoj posudi do 2 tjedna. Ovu vrstu keksa nemojte držati u hladnjaku, jer će se izgubiti njihova karakteristična hrskavost. U zamrzivaču ih pak možete čuvati jednako kao i klasične kekse, odnosno do 6 mjeseci, a prije konzumacije ih jednostavno ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrznu.

Keksi s kremom ili glazurom

Ovakve vrste keksa traju znatno kraće upravo zbog sastojaka koje stavljate u kremu ili glazuru. Osim toga, zahtijevaju određenu pažnju prilikom spremanja kako se glazura i krema ne bi oštetile. Ako kekse ukrašavate kremom od sira ili tučenog vrhnja, obavezno ih čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku. U slučaju da za ukrašavanje koristite glazuru od bjelanjaka i šećera, onda ih možete čuvati na sobnoj temperaturi. I jednu i drugu vrstu keksa trebate pojesti u roku od 2 do 3 dana. Također, ovakvi keksi se ne smiju spremati u zamrzivač, stoga ako ste ispekli preveliku količinu keksa i želite ih zamrznuti, glazuru i kremu radije stavite na kekse nakon odmrzavanja, piše Centarzdravlja.hr. 

Komentirajte prvi

New Report

Close