Kako brzo odlediti vrata, brave i stakla na automobilu, evo najboljih trikova

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2021. u 16:35
FOTO: Pixabay

Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom, jer to može pomoći da se vrata ne zalede. To može biti glicerin, vazelin ili jestivo biljno ulje.

Zaleđena vrata na automobilu ne otvarajte na silu, to ih možete oštetiti. Prelijte ih mlakom vodom, ali nikako vrućom – vruća voda može oštetiti i vrata i bravu. Ukoliko pri ruci nemate tople vode, tad se pokušajte nasloniti na vrata i pomaknuti ih malo svojom težinom – ovaj trik ponekad pomogne da led koji drži vrata popuca.

I sušilo za kosu vam može ako imate mogućnost dovući produžni kabel i spojiti se na struju. Također, možete pokušati malo ugrijati ključ upaljačem pa ga staviti u bravu, ali pazite da ne bude vruć, već topao. Ovaj postupak ćete možda morati ponoviti nekoliko puta.

Napravite sprej za otapanje leda

Ulijte u bocu s raspršivačem mješavinu alkohola i vode u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode). Pošpricajte po zaleđenim dijelovima – po bravi, rubovima vrata, staklima. Led bi ubrzo trebao oslabiti i vrata ćete lakše otvoriti.

Vozilo je moguće odlediti i mješavinom hladne vode i soli. Na litru vode stavite žličicu soli, promućkajte da se sol otopi pa pažljivo prelijte zaleđene površine – rub automobilskih vrata i kvake.

Pogledajte u videu kako to napraviti:

Također, ako se nađete negdje u gradu, stakla se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za kreditnom karticom i ostružite naslage leda. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sjesti u auto i odvesti se kući, prenose 24sata.

Savjeti kako da vam se staklo, vrata, retrovizor i brava ne zalede

Kako ujutro ne bi morali gubiti vrijeme sa zaleđenim dijelovima vozila, posegnite za nekoliko trikova koji će zaleđivanje spriječiti:

  • Zaštitite brave od leda pomoću WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko  noći.
  • Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom, jer to može pomoći da se vrata ne zalede. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd.
  • Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli ‘zalijepljene’ za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu.
  • Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.
  • Stavite karton na stakla – to je odličan način prevencije da se stakla na autu ne zalede. Umjesto kartona možete staviti i stari ručnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close