Mediji i marketing 2023
Mediji i marketing

Još više AI-a, još više video sadržaja!

AI alati za kreiranje sadržaja bilježe veliki napretak, bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati na našem tržištu.

Sara Grepo
14. prosinac 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Očita je stvar i jedno od rijetkih sigurnih predviđanja za 2024. godinu – AI je tu i ostaje tu. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će i kojom brzinom napredovati AI alati za kreiranje sadržaja na društvenim mrežama i copywriting alati.

Osim toga, na hrvatskom tržištu već vidimo jako velik napredak, poput razvoja i implementacije AI chatova, gdje možemo pretpostaviti još veći rast, pogotovo s napretkom komunikacije AI alata.

Prema istraživanju Hootsuitea, provedenog ove godine, očekuje se porast od 318% korištenja AI-a u području tehničke podrške, a 260% porasta u području uređivanja sadržaja, konkretnije fotografija i vizuala.

Sara Grepo, voditeljica social media tima agencije Bruketa&Žinić&Grey

No, ono što bi bilo dobro vidjeti kao trend na društvenim mrežama, vrlo konkretno, je veći fokus na potrebe korisnika i kako se brend u tim situacijama pojavljuje kao heroj i rješava probleme i izazove istih korisnika. Velik broj brendova na društvenim mrežama i dalje ima pristup “Mi smo najbolji, najljepši, nema nam ravnih!”, što za krajnjeg korisnika uglavnom i nema baš neku vrijednost.

Ako pogledamo istraživanja koja ispituju razloge zbog kojih ljudi koriste društvene mreže, zabava je tu ipak na prvome mjestu, što bi svakako u 2024. trebala biti nit vodilja brendovima za sve kampanje i aktivacije na odabranim platformama.

Na to se nadovezuje i prognoza za nove metrike koje bi se trebale naći u analizama sadržaja u 2024. (ako već nisu u proteklih godinu-dvije) – spremanja i slanje sadržaja putem poruke. U ovome se krije pokazatelj vrijednosti sadržaja za krajnjeg korisnika.

260

posto očekuje se porast u području uređivanja sadržaja, konkretnije fotografija i vizuala

Veću vrijednost u idućoj godini naći ćemo sigurno i u jednom “retro” formatu – videima duljeg formata, ali na TikToku. Otkad je ova platforma uvela mogućnost sadržaja duljeg trajanja vidimo sve veći broj videozapisa koji koriste maksimum dopuštenih minuta. S obzirom da smo koncentracijski pali ispod zlatne ribice, svakako će biti zanimljivo promatrati razvoj ovog starog-novog trenda.

Kad smo kod TikToka, siguran trend koji će se zadržati je autentičnost, realan, neušminkani sadržaj i opušteniji community management.

Kratko i jasno – još više AI-a, još više video sadržaja!

New Report

Close