Još dva festivala prijete odlaskom iz Hrvatske

Autor: Agencija VLM , 25. ožujak 2013. u 16:25
Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Otkazan je zadarski heavy metal festival Burning Sea, INmusic najavljuje preseljenje u Sloveniju, slična sudbina čeka Outlook i Dimensions festivale.

Udruga koncertnih promotera Promo nastavlja borbu za izjednačavanjem stope PDV-a na ulaznice za koncerte sa stopom od 5% PDV-a koja je propisana za kino ulaznice i koja će biti konkurentna ostalim zemljama Europske unije u kojima se stopa na ulaznice za događanja u kulturi (koncerti, kina i kazališta) kreće od 3-10%. 

Ranije smo upozoravali, upozoravaju u Udruzi, a njihovom se apelu pridružila i Hrvatska glazbena unija, da će takva neujednačenost dovesti do dodatnog smanjenja broja koncerata u Hrvatskoj te selidbu velikih koncerata i glazbenih festivala u susjedne zemlje gdje je stopa PDV-a na događanja u kulturi znatno manja. Najveći hrvatski glazbeni festival s neospornim svjetskim ugledom INmusic festival već je najavio preseljenje u Sloveniju. Zbog neizdržive porezne politike otkazan je zadarski festival heavy metal glazbe Burning Sea, a mogući odlazak iz domaćeg okruženja zbog prevelikog PDVa na ulaznice sada najavljuju i organizatori Outlook i Dimensions festivala. Riječ je o festivalima od ogromnog gospodarskog značaja za Pulu i Hrvatsku.

Outlook festival je u zadnje tri godine privukao oko 40 tisuća posjetitelja koji su ostvarili više od 70 tisuća noćenja. Procjenjuje se da su posjetitelji festivala pulskom gospodarstvu donijeli oko 80 milijuna kuna prihoda, podsjećaju iz Udruge koncertnih promotera.

U Udruzi podsjećaju da se porezna uprava očitovala tek jednim priopćenjem u kome se ne navodi niti jedan argument zašto su odbili prijedlog Ministarstva kulture za izjednačavanjem PDV-a za koncerte i kino ulaznice, jedino se pokušava stvoriti privid normalnosti i pravičnosti isticanjem mogućnosti iskorištavanja pretporeza od strane privatnih organizatora. Tu mogućnost imaju i svi organizatori u Europi gdje je stopa PDV-a za koncertne ulaznice tri puta niža, tako da je nekonkurentnost organizatora u Hrvatskoj neosporna.

U Udruzi kažu da će se rado odreći odbijanja pretporeza kao će im država plaćati sve plaće, održavati hladni pogon, kupiti im razglase i izgraditi dvorane, kao što to plaćaju hrvatskim državnim organizatorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close