Jela je jaja svaki dan tjedan dana i evo što je otkrila

Autor: Poslovni.hr , 12. siječanj 2023. u 11:13
FOTO: GettyImages

Istina je, kaže registrirana dijetetičarka Johna Burdeos da su jaja bogata hranljivim tvarima i proteinima, kao i da su dobar izvor drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine topive u mastima (A, D, E i K), B vitamine, folne kiseline i kolin.

Jaja slove za veliki izvor proteina, vitamina i hranljivih tvari, ali znači li to da je poželjno da ih jedete svaki dan? Jedna novinarka je probala ovaj eksperiment i izvijestila o njegovim posljedicama. Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog kolesterola i bolesti srca. Posljednjih godina, studije poput ove u Journalu “Nutrients” iz 2018. godine su sugerirale da jaja imaju lošu reputaciju kakvu ne zaslužuju, piše The Healthy, a prenosi City magazin.

Nešto od toga je rezultat neznanja da postoji dobar kolesterol i “loš” kolesterol, a dio toga je prebacivanje krivice na jaja jer se ponekad kombiniraju s mnogo nezdravijim namirnicama. Na blogu klinike Mayo, primjerice, o vezi između jaja i srčanih bolesti piše da bi prerađeno meso s visokim sadržajem masti i natrija koje često ide uz jaja “moglo učiniti više za povećanje rizika od srčanih bolesti nego jaja”. A na istom blogu piše da je također važan “način na koji se kuhaju jaja i druga hrana – posebno ako se prže na ulju ili maslacu”.

Istina je, kaže registrirana dijetetičarka Johna Burdeos da su jaja bogata hranljivim tvarima i proteinima, kao i da su dobar izvor drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine topive u mastima (A, D, E i K), B vitamine, folne kiseline i kolin.

“Za jaja se kaže da su ‘savršen protein’ jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i također su izvor antioksidanata (selen i karotenoidi u žumanjku), koji promovira zdravlje očiju”, dodaje Burdeos.

Jedno izuzetno veliko jaje nudi osam grama proteina i šest grama masti za 80 kalorija. Imajući u vidu sve zdravstvene prednosti jaja, Jaime Stathis, novinarka portala The Healthy odlučila je jesti jaja svaki dan i to tjedan dana. Evo što je naučila tijekom ovog eksperimenta.

Kako jesti jaja svaki dan

Kao i kod većine djece, njena naklonost prema jajima počela je prvenstveno s jednostavnim kajganama za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Ali kada je odrasla, dobro je naučila: jaja nisu samo za doručak. Ona su također osnova za quicheove i fritate, a pojavljuju se ponekad i u pastama. Posljednjih godina jaja su postala moderan nadjev za salate, pizze i hamburgere.

Konzumiranje jaja svaki dan u tijeku jednog tjedna

Pored njihove nutritivne vrijednosti, dio privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombiniranje s različitim okusima. Da bi započela tjedan konzumiranja jaja,novinarka ih je pomiješala s ostacima lososa i napravila fritaju. Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.

Sljedeći dan joj je bio naporan dok je žurila i pakirala se za put, pa je pokupila mali quiche iz lokalne pekare. Pojela je polovinu quiche sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sljedećeg jutra prije nego što je otišla na put.

Na svoje veliko iznenađenje, Stathis je primijetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače bira bolje izbore kada je u pitanju nutritivna vrijednost stvari koje jede. Primjerice, umjesto da uzme slatki muffin iz hotelskog bifea za doručak prije leta koji bi joj donio malu nutritivnu vrijednost, izabrala je dva tvrdo kuhana jaja. Ona kaže da bi je muffin vjerojatno ostavio gladnom nakon nekoliko sati, dok su je jaja učinila sitom dok nije došlo vrijeme za užinu u avionu.

Koliko su zdrava jaja?

Blog Sveučilišta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smjernice sugerirale da ljudi ne trebaju jesti više od jednog do dva jajeta tjedno, jer jedno jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, a dnevna granica je 300. Međutim, to se promijenilo. Danas, “Harvard Health” kaže: “Prosječna zdrava osoba vjerojatno neće imati nikakav problem ako pojede do sedam jaja tjedno.”

Registrirana dijetetičarka Blanca Garcia kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja “vrlo hranjiiva… to ne znači da se treba prejedati ovom namirnicom”.

Za svoj eksperiment, Stathis je jela više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Ona je na kraju odlučila da češće radi tvrdo kuhana jaja jer su prema njenim riječima “savršena užina bogata proteinima, idealna za konzumiranje prije treninga”. A nije odustala ni od omleta, fritaje i quiche i opisala ih je kao jednostavne, ali zdrave, načine da se iskoriste ostaci povrća, mesa i sira.

Komentirajte prvi

New Report

Close