Jaja slove za veliki izvor proteina, vitamina i hranljivih tvari, ali znači li to da je poželjno da ih jedete svaki dan? Jedna novinarka je probala ovaj eksperiment i izvijestila o njegovim posljedicama. Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog kolesterola i bolesti srca. Posljednjih godina, studije poput ove u Journalu “Nutrients” iz 2018. godine su sugerirale da jaja imaju lošu reputaciju kakvu ne zaslužuju, piše The Healthy, a prenosi City magazin.
Nešto od toga je rezultat neznanja da postoji dobar kolesterol i “loš” kolesterol, a dio toga je prebacivanje krivice na jaja jer se ponekad kombiniraju s mnogo nezdravijim namirnicama. Na blogu klinike Mayo, primjerice, o vezi između jaja i srčanih bolesti piše da bi prerađeno meso s visokim sadržajem masti i natrija koje često ide uz jaja “moglo učiniti više za povećanje rizika od srčanih bolesti nego jaja”. A na istom blogu piše da je također važan “način na koji se kuhaju jaja i druga hrana – posebno ako se prže na ulju ili maslacu”.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu