Jednu stvar u prometu nikada nemojte činiti, čeka vas novčana kazna

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2019. u 10:12
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Policijski službenik koji obavlja očevid prometne nesreće u kojoj je nastala i samo materijalna šteta podvrgnut će sudionike prometne nesreće ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata.

Ukoliko ste sudjelovali u prometnoj nesreći, nikako nemojte nakon toga konzumirati alkohol ili opijate, sve dok ne završi očevid, odnosno ispitivanje prisutnosti u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima. Ne samo zato što ćete teško dokazati da ste alkohol ili opijate koristili tek nakon prometne nesreće da se malo smirite, odnosno da niste dotankirali alkohol na već prisutni alkohol u organizmu, već i zato što je to samo po sebi zabranjeno a i kažnjivo, piše HAK revija.

Ne, ne možete dok čekate dolazak policijskih službenika koji će obavljati očevid, što zna potrajati ako baš nije hitno, vrijeme prikratiti i malo se skloniti od recimo nepovoljnih vremenskih prilika boravkom u obližnjem ugostiteljskom objektu uz konzumaciju alkohola.  

Policijski službenik koji obavlja očevid prometne nesreće u kojoj je nastala i samo materijalna šteta podvrgnut će sudionike prometne nesreće ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata radi provjere ima li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima. Utvrdi li se tim ispitivanjem da sudionik ima u organizmu droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima policijski službenik će ga odvesti u zdravstvenu ustanovu na liječnički pregled i uzimanje krvi i urina radi analize. Spomenutim sudionicima prometne nesreće izrijekom je propisano pod prijetnjom novčane kazne u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kn, kako ne smiju uzimati alkoholna pića, droge ni lijekove koji utječu na psihofizičke sposobnosti i sposobnosti upravljanja vozilom od trenutka nastanka prometne nesreće pa dok se nad njima ne provede postupak ispitivanja prisutnosti alkohola, droga, lijekova.

Ne treba spominjati da ista zabrana uz istu prijetnju novčanom kaznom vrijedi i kad se radi o prometnoj nesreći u kojoj ima ozlijeđenih, odnosno poginulih osoba, piše HAK revija.

Znači „kreativnost“ kako ćete policijske službenike i/ili sud uvjeravati kako alkohol, droge ili lijekovi koji su vam nađeni u organizmu potječu iz „perioda nakon“ prometne nesreće kad ste poduzimali radnje „opuštanja od stresa“ izazvanog prometnom nesrećom, i te kako ima svoju novčanu cijenu tj. posljedice loše po vas.

Komentirajte prvi

New Report

Close