Jednu stvar nikada ne biste smjeli prati u perilici rublja

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2022. u 09:18
Foto: Pixabay

Stručnjaci kažu da je problem u veličinama modernih perilica rublja.

Iako je mnogima perilica rublja nezamjenjivi uređaj koi čisti vašu odjeću i posteljinu pritiskom na nekoliko gumba, to ne znači da je u pitanju uređaj koji može baš sve, piše Bestlifeonline. Štoviše, stručnjaci upozoravaju da postoji jedan iznenađujući kućni predmet koji nikada ne biste trebali stavljati u perilicu rublja, odnosno što biste trebali poštedjeti od ciklusa centrifuge.

Lako je zaboraviti da izdržljivi strojevi na koje se oslanjate imaju ograničenje rada pri obavljanju poslova. I iako bi se moglo činiti sasvim bezopasnim bacati ih s ostatkom rublja, stručnjaci upozoravaju da kupaonske prostirke i tepisi mogu biti iznenađujuće previše za vašu perilicu rublja.

Stručnjaci kažu da je problem u veličinama modernih perilica rublja. Iako vam omogućuje da se brinete o većim količinama odjeće u manje ciklusa, to također može utjecati na preopterećenje perilice i trajno oštetiti dijelove.

“Problem je u tome što kupaonske prostirke upijaju toliko vode da na kraju teže mnogo više nego što je perilica dizajnirana za rad. Moderne perilice imaju mnogo veću brzinu centrifuge od perilica iz prošlosti—do 1200 okretaja u minuti tijekom vrtnje velike brzine. Ove veće brzine stvaraju velike količine sile s teškim predmetima, a povećana težina uništava perilicu”, piše Scott Flint, tehničar za popravak uređaja s 30 godina iskustva, za Family Handyman.

Kako tvrdi Flint, postoje dva načina na koja vaš naizgled jednostavan otirač može na kraju postati vrlo skup popravak.

“Kupaonske prostirke često imaju gumenu podlogu koja se raspada u ciklusu pranja. Mali gumeni komadi tada blokiraju odvodnu pumpu začepljujući njezin motor i odvodni vod”, upozorava Flint i napominje da čak i prostirke bez gumenih naslona mogu začepiti odvodnu liniju nakon što se duga vlakna odvoje tijekom pranja, što često zahtijeva zamjenu koja nije nimalo jeftina.

Također, kupaonske prostirke mogu fizički slomiti još jedan kritičan dio uređaja.

“Stražnji ležaj koji podržava košaru za centrifugiranje preuzima najveći dio štete od teških kupaonskih prostirača i velike centripetalne sile koju stvara ciklus centrifuge, Proizvođači perilica stvarno bi trebali upozoriti kupce da ne peru kupaonske prostirke”, poručuje Flint te napominje da perilicama naštetiti mogu i svi predmeti koji mogu postati mnogo teži kada su mokri, kao što su pokrivači, vreće za spavanje, kreveti za pse, zavjese, deke s utezima i tradicionalni tepisi.

Komentirajte prvi

New Report

Close