Iz prve ruke o studiranju na inozemnim sveučilištima

Autor: Marta Duić , 27. listopad 2016. u 22:00
Na sajmu je više od 50 izlagača iz Hrvatske i 12 zemalja Europe i svijeta predstavilo svoje studijske programe i programe stipendiranja

Svi zainteresirani mogli su razgovarati s hrvatskim stipendistima koji su pohađali studijske programe na sveučilištima u inozemstvu.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizirao je 12. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji se održao 11. listopada 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 13. listopada 2016. na Sveučilištu u Rijeci. Glavni cilj Sajma stipendija i visokog obrazovanja kao i svake godine do sada bio je kvalitetno informirati srednjoškolce, studente i njihove roditelje o mogućnostima studiranja i financiranja studija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Taj cilj je na ovogodišnjem Sajmu ostvaren kroz predstavljanje više od 50 izlagača iz Hrvatske i 12 zemalja Europe i svijeta koji će predstaviti svoje studijske programe i programe stipendiranja.  Paralelno s izlagačkim dijelom Sajma, održan je i bogat popratni program. IRO svake godine nastoji unaprijediti Sajam i obogatiti njegovu ponudu inovativnim sadržajima i zanimljivim programom za učenike i studente. Na ovogodišnjem Sajmu je predstavljen inovativan program 'Speed dating sa stipendistima', a posjetitelji su imali priliku isprobati i simulator letenja te aplikaciju 'Slavni dvojnik'.

'Speed dating sa stipendistima' je program zamišljen tako da svi zainteresirani posjetitelji imaju priliku razgovarati s hrvatskim stipendistima koji su pohađali studijske programe na sveučilištima u inozemstvu. Kroz iskustva hrvatskih studenata koji su studirali u inozemstvu posjetitelji Sajma mogli su dobiti detaljan uvid ne samo u mogućnosti studiranja, već i praktične informacije o studentskom životu u različitim zemljama svijeta. Posjetitelji Sajma mogli su isprobati i simulator letenja avionom MiG, koji su predstavili dugogodišnji izlagači Sajma, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Riječ je o kompjuterskom simulatoru letenja avionima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Simulator se sastoji od originalnog sjedala aviona povezanog s računalom i ekranom na kojem se prikazuje let. Posjetitelji Sajma mogli su isprobati let školskim avionom PC-9 te borbenim avionom MiG-21.

Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Fakultet za računarstvo i informatiku Sveučilišta u Ljubljani predstavio je aplikaciju 'Slavni dvojnik'. Taj jedinstveni visokotehnološki uređaj razvijaju studenti tog sveučilišta u sklopu studijskih programa od 1996. godine. Posjetitelji su se mogli fotografirati na licu mjesta te pomoću aplikacije saznati kojoj od slavnih osoba iz javnog života najviše nalikuju. Još jedan novitet ovogodišnjeg Sajma u Rijeci bio je i Riječki kutak, odnosno poseban, vizualno istaknut i centralno smješten izlagački dio Sajma na kojem su posjetitelji Sajma imati priliku saznati sve o stipendijama koje dodjeljuju Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

U sklopu Riječkog kutka, samo za studente Sveučilišta u Rijeci bile su dostupne informacije i besplatni online tečajevi za pripremu za polaganje TOEFL testa potrebnog za programe međunarodne razmjene. U sklopu popratnog programa Sajma održao se i okrugli stol na temu 'Priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija i razdoblja studija u inozemstvu: Jesmo li otklonili prepreke?'. Okrugli stol okupio je govornike koji su govorili o priznavanju razdoblja studija i visokoškolskih obrazovnih kvalifikacija iz inozemstva u svrhu daljnjeg obrazovanja na hrvatskim visokim učilištima te priznavanju visokoškolskih obrazovnih kvalifikacija u svrhu zapošljavanja u Hrvatskoj.

Osim okruglog stola na Sajmu u Rijeci održano je i 'Predstavljanje prvog nacionalnog istraživanja internacionalizacije visokog obrazovanja' Agencije za mobilnost i programe Europske unije.  Predstavnici Ureda za mobilnost/Erasmus Sveučilišta u Rijeci održali su predavanje pod nazivom 'Erasmus – mogućnosti za odlaznu mobilnost za studente Sveučilišta u Rijeci' putem kojega su studenti mogli saznati više o Erasmus stipendijama i natječajima koji su im dostupni za vrijeme studija. Studenti i učenici su se također mogli informirati o stipendijama, programima razmjene i uvjetima za prijavu na natječaje  u sklopu predavanja Instituta za razvoj obrazovanja. Za sve studente/ice koji za vrijeme studija intenzivno razmišljaju o mogućnostima za zapošljavanje posebno je bila zanimljiva i korisna radionica na temu 'Kako pronaći prvi posao?' koju je održao Rochester Institute of Technology (RIT).

Zemlja partner Njemačka
Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma stipendija i visokog obrazovanja bila je Njemačka. Ona se ubraja među tri najpoželjnija odredišta međunarodnih studenata, a iznimno je popularna i među hrvatskim studentima. Od 2009. godine, kada je u Hrvatskoj pokrenut program Erasmus, Njemačka se nalazi na samom vrhu kao jedno od najpopularnijih odredišta u koje odlazi najviše hrvatskih studenata u svrhu studiranja i obavljanja prakse u inozemstvu.  Na sajmu je sudjelovala i Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), jedna od najvećih organizacija za stipendiranje na svijetu, koja je predstavila stipendije dostupne hrvatskim studentima za studiranje i obavljanje stručne prakse u Njemačkoj.

Njemačka se u programu Sajma predstavila kroz prezentaciju pod nazivom 'Info-Café: Stipendije i studijski programi u Njemačkoj'. Cilj prezentacije je bio predstaviti stipendije dostupne studentima Sveučilišta u Rijeci za studentsku razmjenu i programe mobilnosti te za stručnu praksu u Njemačkoj za vrijeme njihovog studija. Također, posjetitelji su imali priliku razgovarati sa stipendistima koji su pohađali studijske programe na njemačkim visokoškolskim institucijama te kroz njihova iskustva saznati korisne informacije iz prve ruke.

Komentirajte prvi

New Report

Close