Impact Hub Zagreb: “Žensko poduzetništvo pokretač je ekonomskog i društvenog razvoja”

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. ožujak 2018. u 12:31
Antun Cerovečki, Startup Drill

Prvi StartupDrill događaj za žene i njihove ideje #WomenLed održan je u Zagrebu 9. i 10. ožujka.

Lean Startup Hrvatska, platforma Aurora.hr i Impact Hub Zagreb (IH) 9. i 10. ožujka organizirali su 24-satni Startup Drill namijenjen poduzetnicama. Riječ je o događaju intenzivnog testiranja i razvijanja poslovne ideje prema Lean startup principima, sve pod vodstvom mentora s višegodišnjim iskustvom u radu i mentoriranju, ujedno i prilici da sudionice testiraju svoje poduzetničke ideje. Ovo je prvi Startup Drill namijenjen poduzetnicama, a u pozadini te organizacijske odluke stoji nekoliko razloga. Naime, poduzetnice su jedna od tri glavne ciljane skupine kojima Impact Hub Zagreb pruža podršku, između ostalog, moderiranjem portala Aurora.hr; na ranijim izdanjima Startup Drilla žene su iskazale izniman interes za sudjelovanjem i kontinuiranom potporom u razvoju svojih pothvata, a gledano globalno, broj žena koje pokreću nove poslovne pothvate sve je veći. 

Startup Drill je, dakako, bio otvoren za sve zainteresirane sudionike, dakle i muškarce i žene, ali je jedina razlika bila što su žene ovaj put bile voditeljice timova. Startup Drillu se ovom prilikom priključilo 20 sudionika, podijeljenih u osam timova koji su s programom započeli u petak u 16 h i nastavili do subote u isto vrijeme. Kako smo saznali u Impact Hubu, zahvaljujući Lean startup principima oni su prošli proces u kojem značajno napreduju u razvoju svoje ideje, smanjuju rizik poslovnog neuspjeha, razvijaju smislene i korisne poslovne veze te dobivaju priliku za nastavak podrške i nakon samog događaja. Neki od principa koji su se primjenjivali na Startup Drillu novi su modeli poduzetničkog obrazovanja nastali po uzoru na treninge američkih marinaca, dok prethodna znanja iz poduzetništva za ovaj događaj nisu bila uvjet.

"Odaziv je bio jako dobar, svi su došli iznimno motivirani naučiti kroz rad na svojoj, ali i idejama drugih. Sudionice su imale brojna pitanja, i iako se radilo o vrlo intenzivnih 24 sata, motivacija i energija kroz čitavi događaj nije padala. Imale su iskustvo izlaska među svoje potencijalne kupce, za neposredan kontakt s njima trebalo je angažmana i truda, ali su kroz to iskustvo naučile mnogo o svojim pretpostavkama kao i o potrebnim dimenzijama rješenja kojima će se ubuduće baviti", za Poslovni je dnevnik komentirala suosnivačica i voditeljica programa Impact Huba Zagreb Ana Raguž.

Što se tiče organizatora, Lean Startup Hrvatska organizacija je nastala 2013. godine s ciljem pružanja podrške zainteresiranim osobama u njihovom nastojanju da budu uspješniji poduzetnici i inovatori te da stvore proizvode i usluge koje će kupci željeti. Platforma Aurora.hr, pak, u rad je puštena 2017. godine te je koncipirana kao mjesto koje na pristupačan, razumljiv i brz način objedinjuje sve relevantne informacije vezane uz poduzetništvo u Hrvatskoj. Zagrebački je Impact Hub dio globalne mreže IH-ova diljem svijeta u kojoj ih je trenutno okupljeno gotovo sto, a zagrebački je otvoren 2013. godine. Njihov je cilj svojim radom promicati i podržavati društvene inovacije, bilo inicijative, projekte i poduzetničke poduhvate s misijom stvaranja pozitivnih društvenih promjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close