Iako slovi za prirodni antibiotik, nije zdrav za sve: Ove četiri grupe ljudi trebaju ga izbjegavati

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2022. u 08:25
Foto: Pixabay

Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij selen, sumpor i fosfor.

Češnjak je jedna od najzdravijih namirnica čija čudesna ljekovita svojstva čine nevjerojatne blagodati za zdravlje. Ljudi su ga od davnina koristili u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba, piše B92.

Poznato je da su stari Egipćani, u vrijeme građenja piramida svojim robovima često davali češnjak da bi ih održali u dobroj kondiciji. Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij selen, sumpor i fosfor.

Ali, i pored svih ljekovitih svojstava ove grupe ljudi ga ne bi smjele konzumirati:

Pacijenti pred operaciju

Ako ćete u skorije vrijeme biti podvrgnuti kirurškom zahvatu preporučuje se da ne konzumirate češnjak najmanje dva tjedna prije jer bi se produžilo krvarenje.

Osobe s niskim tlakom

Ova čudesna namirnica snižava krvni tlak, te ako patite od niskog tlaka možete sebi nanijeti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem.

Ljudi koji imaju problema s jetrom

Iako češnjak ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo i može ubiti bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprečavanju virusa hepatitisa. Naime, neki spojevi češnjaka mogu uzrokovati stimulacije u želucu i crijevima, što može inhibirati sekreciju probavnog soka u probavnom traktu. Tako utječe na probavu hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mučnine.

Osobe koje boluju od očnih bolesti

Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja, također, trebaju izbjegavati češnjak. Tradicionalna kineska medicina promovira da redovno konzumiranje češnjaka u velikim količinama duži vremenski period može oštetiti oči i jetru, ali isto tako može izazvati gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.

Komentirajte prvi

New Report

Close