Hrvatski poboljšivač tla oduševio tajvansko tržište

Autor: Marta Duić , 09. lipanj 2015. u 22:01
Foto: PD

Herbafertil obavlja izmjenu plinova u sustavu korijena biljke i regulira vlagu u tlu

Herbafertil je patentirani poboljšavač tla, jedinstven po sastavu. Omogućuje kvalitetnu i dugotrajnu prihranu tijekom dvije godine, poseban je i po obliku, odnosno pakiranju u valjkastu jutenu biorazgradivu vrećicu. Primjenjuje se korištenjem motornog ili ručnog svrdla – buši se rupa izravno u zonu sitnog korijena stabala i grmova. Herbafertil se umeće u rupu tako da počinje djelovati odmah, a preko njega se obavlja izmjena plinova u sustavu krijena, kao i reguliranje vlage u tlu. Time se onemogućava da trava i korov potroše sve hranjive tvari za svoj rast, što se događa s klasičnim površinskim načinom prihrane.

Ideju su Maks Udov i Darija Breitenberger dobili tako što su sedam godina u prihrani stabala i grmova u mnogobrojnim vrtovima koristili svoju specijalnu hranjivu mješavinu. Rezultati su bili uvijek odlični, a korisnici su ih preporučivali dalje. Nakon analize shvatili su da takav proizvod ne nudi nitko na našem, a niti na europskom tržištu, te su odlučili krenuti s patentiranjem i proizvodnjom. “Do sada smo posjetili i kontaktirali gotovo sve komunalne tvrtke u Hrvatskoj. Napravili smo prezentacije ugradnje, tako da struka vidi kako se jednostavno i brzo može tretirati jedno stablo. Hrvatske šume su za Park-šumu Maksimir u Zagrebu naručile Herbafertil, kao i Split za sanaciju Hajdukove murve, a dobivamo i nove narudžbe”, kažu Maks Udov i Darija Breitenberger.

Herbafertilom se može utjecati na širenje i brži rast korijena, u teškim tlima korijenu može dati prijeko potreban zrak, kako ne bi dolazilo do razvitka bolesti u korijenu i rasta anaerobnih gljivica i bakterija. Ugrađuje se okomito u zemlju, s jednim krajem prema površini tla, u kontaktu sa zrakom, tako da kao u dimnjaku zrak ulazi u tlo dok suvišna voda izlazi vani. Na molekularnoj osnovi veže do tri litre vode dostupne korijenu, a zbog inovativnog sastava onemogućeno je prekomjerno ispiranje u podzemne vode, te se postiže veća iskoristivost hranjiva za biljku.

“Na međunarodnom sajmu inovacija na Tajvanu u gradu Kaohsiung dobili smo srebrnu medalju, a od malezijske delegacije jedinstvenu specijalnu nagradu. Potreban nam je novac za internacionalizaciju proizvodnje”, poručuje Udov.

Komentirajte prvi

New Report

Close