Hrvatski meteorolozi objavili veliku prognozu za ljeto

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2021. u 10:08
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Meteorolozi DHMZ-a objavili su veliku prognozu za ljeto.

“Nakon, što se temperature tiče, uglavnom prosječnog ožujka, a zatim hladnog i vrlo hladnog travnja slijedio je svibanj koji je u većem dijelu Hrvatske također hladniji od uobičajenog (prema još neslužbenim podacima, obzirom da mjesec još nije završio). I oborina je ovog proljeća uglavnom bilo oko prosjeka, a u svibnju je ona bila vrlo nejednoliko raspoređena. Stoga se većina zaželjela pravog ljeta – vrućeg i stabilnog”, piše u tekstu DHMZ-a objavljenom jučer.

Predviđa se toplije vrijeme od prosjeka

“Prema raspoloživom prognostičkom materijalu za klimatološko ljeto u većem dijelu zemlje predviđa se vrijeme toplije od višegodišnjeg srednjaka (1981. – 2010.) ili najmanje oko njega, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u srpnju te osobito kolovozu moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerojatnost pozitivnog odstupanja u lipnju manja”, navode.

Iako se očekuje toplije vrijeme od prosjeka, u DHMZ-u kažu kako su mogući prodori hladnog zraka.

“Uz pozitivnu anomaliju temperature ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati. Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše tjedan dana unaprijed) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu. Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece”, napominju.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close