Hrvatska osigurala Medijinu potporu u iznosu od 135.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2017. u 13:35
Foto: Thinkstock

Mladi Tesla i kradljivci ideja igrani je filmu za djecu kojem je dodijeljena potpora u iznosu od 50 000 eura.

Na listi odobrenih projekata našli su se Kristalni otmičari (60 000 eura), Mladi Tesla i kradljivci ideja (50 000 eura) i Posljednja reprezentacija (25 000 eura). Tako je Hrvatska ‒ zajedno s Češkom, Francuskom, Luksemburgom ‒ jedina zemlja koja je uspjela osigurati Medijinu potporu u sve tri kategorije: animiranoj, igranoj i dokumentarnoj formi.

Također, po broju odobrenih projekata (3), Hrvatska se nalazi na visokom 8. mjestu, uz Dansku, Luksemburg, Mađarsku, Norvešku, Sloveniju i Rumunjsku, a s obzirom na ukupan odobreni iznos od 135 000 eura, s Luksemburgom dijeli visoko deveto mjesto. 

Kristalni otmičari su animirani dugometražni film koji je osigurao potporu u iznosu od 60 000 eura. Iza projekta stoji producentska tvrtka Filmosaurux Rex d.o.o., režiser je Arsen Anton Ostojić, dok scenarij, prema priči Dušana Vukotića, uz doajena hrvatske animacije i oskarovca, potpisuju i Aleksandar Žiljak te Arsen Anton Ostojić. Izvršna agencija za audiovizualnu politiku, obrazovanje i kulturu projekt je ocijenila ovim riječima: 'Prošireni scenoslijed filma ukazuje na njegov ogroman potencijal, priča ima zanimljivu narativnu krivulju, dok dobro opisane likove karakterizira naglašena aktivnost i povezanost sa svakodnevnim životom, s posebnim osvrtom na pitanja zaštite okoliša. Prijavnica je ispunjena profesionalno: razvojna, distribucijska i marketinška strategija kvalitetno su pripremljene i detaljno pojašnjene. Projekt također reflektira gorljivu želju i spremnost tima za produkciju filma u kontekstu međunarodnih koprodukcija te okrenutost širokoj publici.'

Mladi Tesla i kradljivci ideja igrani je filmu za djecu kojem je dodijeljena potpora u iznosu od 50 000 eura. Za projekt je odgovorna producentska tvrtka Jaako Dobra Produkcija j.d.o.o., a kao scenarist i režiser ‒ Petar Orešković. Ovako je projekt procijenila i opisala Izvršna agencija za audiovizualnu politiku, obrazovanje i kulturu: 'Ideja filma je originalna i svježa, a posebnost joj pridaje spoj povijesti i fantazije koje se na vrlo dobro osmišljen način izmjenjuju. Pohvalno je stavljanje u fokus Nikole Tesle, jednoga od najvećih europskih izumitelja, kako bi se opisao svijet znanosti, izuma i eksperimentiranja. Povijesno istraživanje razdoblja u kojemu je Tesla djelovao ‒ vremena Austro-Ugarske Monarhije ‒ samom filmu daje specifičan predznak i omogućuje mu posjedovanje dodatne dimenzije koja ga može učiniti zanimljivim i starijoj publici. Kreativan je pristup inovativan i dobro odgovara konceptu filma. Jednako tako, kreativan tim pridružen filmu jest talentiran i iskusan, što ide u prilog osiguravanju njegove realizacije.'.

Posljednja reprezentacija je dokumentarni film koji je stekao potporu u iznosu od 25 000 eura. Projekt je osmislila producentska tvrtka Sekvenca, dok je za scenarij i režiju odgovoran Jure Pavlović. Izvršna agencija za audiovizualnu politiku, obrazovanje i kulturu na ovaj je način istaknula njegove bitne odrednice: 'Izgubljena reprezentacija neodoljiv je dokumentarni projekt. Okosnicu filma čine osobni i profesionalni ciljevi košarkaša u nacionalnome timu, kao i njihova trenera, a poseban je naglasak stavljen na nepredvidive situacije koje uzrokuju velike životne promjene. Film također donosi svojevrsnu emocionalnu vrijednost za gledatelje u regiji. Razvojni je plan detaljno opisan, dok je distribucijska strategija dobro elaborirana, s jasnom vizijom prikazivanja, kako u Hrvatskoj i regiji, tako i diljem Europe.'. 

Na drugome roku poziva EACEA 20/2016 zaprimljeno je ukupno 406 prijava iz 34 zemlje članice Potprograma MEDIA. Potpora je odobrena za 77 projekata iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA. Ukupan je iznos osiguranih sredstava 3 060 000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close