VIDEO: Hrvatica i Slovenka krenule preko relaksacije do biznisa

Autor: Sergej Novosel Vučković , 17. kolovoz 2018. u 07:52
Rebeka Vegelja i Jelena Šangarelo partnerice u startupu koji radi podloge u boji dinje i limete

Dizajnerica i restauratorica osmislile Melon&Lime, prostirku za vježbu s aplikacijom.

Hrvatska i Slovenija, dinja ružičasta i limeta zelena boja. Iza naoko suprotstavljenih parova stoje Rebeka Vegelj i Jelena Šangarelo, Slovenka i Hrvatica, pokretačice startupa Melon&Lime, koje su osmislile i stvorile podlogu za vježbanje joge, za koju su nedavno dobile i nepovratan novac slovenske države na natječaju za inovativna poduzeća.

Maštoviti naziv tvrtke osnovane lani u studenom, u prijevodu Dinja&Limeta, odraz je i njihovih zvanja, ali i vedrog pogleda na život- Jelena je grafička dizajnerica, bavi se i razvojem brenda i vizualnog identiteta, produkt dizajnom, oblikovala je identitete brendova i za Polleo sport i za Bellabeat. Za taj je svjetski slavni hrvatski startup kao projektna menadžerica za hardver radila i Rebeka, pomogavši "poroditi" i tri gadgeta, a u Melon&Limeu je odgovorna za financije, istraživanje tržišta, komunikaciju s proizvođačima. 

"Inače sam restauratorica po zanimanju, no onda sam napravila 'U-turn' i krenula raditi skroz nešto drugo te se našla u startup svijetu", kazuje nam Rebeka Vegelj. Tvrtku je registrirala u Sloveniji, gdje lakše, kaže, svladava moguće prepreke. "No, ni Slovenija kao ni Hrvatska, nemaju baš najjednostavniji sustav kad je u pitanju otvaranje tvrtke i oblikovanje strukture koja je primjerena za traženje investicije u stranim zemljama", govori Vegelj. Kolegice ističu kako dijele ključne vrijednosti kao što su kreativnost, imaginacija, inovativnost, hrabrost, iskrenost, s nadom da mogu svojim djelovanjem pridonijeti boljoj kvaliteti života ljudi, što se postiže i vježbanjem. Stoga i ne čudi što je predmet njihova interesa joga, što su uspjele oblikovati u rekreacijsko-tehnološko rješenje.

No, njihov 'gadget' nije smart ili pametan kakvim se kiti gotovo većina proizvoda tehnoloških startupa, one preferiraju da ju zovemo – 'povezana' podloga. "Tako je, ne možemo je zvati pametna jer zasad u sebi nema senzore koji bi korisnicima davali povratne informacije u smislu pravilnog izvođenja vježbi, otkucaja srca i sličnog. Naš je koncept drugačiji želimo omogućiti ljudima da lakše i brže pokrenu svoju novu zdravu joga rutinu pa im nudimo sve na jednom mjestu.

Jednostavno je: Evo vaše podloge, evo lijepog joga videa, sad krenite, protegnite se i osjećajte se sjajno", poentira Rebeka Vegelj. Napravile su, ipak, i prototip pametne prostirke pa ne isključuju mogućnost daljnjeg razvoja te varijante. Svaka prostirka, ili podloga, ima integrirani NFC čip koji otključava aplikaciju s multimedijalnim sadržajem za vježbanje. Aplikacija sadrži videa s vježbama koje su osmislili ovlašteni učitelji joge. Iako je namijenjena toj tehnici, djevojke kažu da se prostirka može koristiti za sve vrste rekreativnog istezanja i vježbanja, no aplikacija daje samo vježbe iz joge.

Melon&Lime originalnim na tržištu čini to što ne postoji, kažu Jelena i Rebeka, nijedna baš povezana prostirka. "Postoje tvrtke koje rade prostirke, postoje i aplikacije i besplatna videa na YouTubeu, no naša ideja je spojiti sve i smanjiti broj izgovora zašto ne odmah početi s jogom", objašnjavaju. Proizvod se može kupiti u njihovu webshopu, ali su potpisale ugovore i s nekim dućanima. "U sljedećim mjesecima očekujemo veliki porast prodaje, kupaca ima iz EU, SAD-a, Australije, naravno i iz Hrvatske", kažu entuzijastične i poduzetne 'Dinja&Limeta'.

Komentari (1)
Pogledajte sve

..po naslovu , ko da se radi o drugom zanatu,….

New Report

Close