Granica 25.000 ruši slobodu medija

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2013. u 22:00
Poruka je upućena i predsjedniku Ivi Josipoviću/PIXSELL

Međunarodna federacija novinara upozorava na diskriminaciju.

Novi zakon o PDV-u, temeljem kojeg će se niža stopa od pet posto naplaćivati na dnevne novine koje po izdanju imaju ukupno više od 25.000 riječi, Međunarodna federacija novinara (IFJ) ocijenila je uplitanjem u temeljne slobode medija.

U pismu predsjedniku RH, premijeru te ministru financija i ministrici kulture IFJ upozorava na to da je prijedlog u suprotnosti s europskim zakonima o neutralnosti, diskriminaciji i proporcionalnosti, kao i s određenim europskim dokumentima i direktivama, uključujući Povelju EU o temeljnim pravima. Taj nejednak tretman, ističu, ne postoji gotovo ni u jednoj državi članici, u kojima se jedinstvena smanjena stopa primjenjuje na sve vrste novina podjednako.

IFJ smatra da bi to novinare i medije stavilo u poziciju gdje će njihove tekstove i sadržaje "pažljivo pregledavati" nadležna tijela kako bi odlučila o odgovarajućoj poreznoj stopi. "Naglasak na postavljanju granične linije od 25.000 ili više tiskanih riječi te poticanje na taj način kvantitete iznad kvalitete također će omogućiti nadležnim tijelima utjecaj na medije", navodi se u pismu i ističe kako će to značiti izravno uplitanje Vlade u slobodu tiska. Iz IFJ-a pozivaju Vladu na izmjene dijela zakona koji je "diskriminirajući, narušava tržište tiskovnih medija i krši zakone i propise Hrvatske i EU".

Komentirajte prvi

New Report

Close