Gastronomska budućnost iz davnina
U preuređenim prostorima"Starog Puntijara", gospodina Zlatka Puntijara, ikone zagrebačke gastronomije i restoraterstva, odmah vas zapahne dah drevnog Agrama i tadašnjeg omiljenog izletišta Gračana, u kojima već gotovo dva desetljeća najstarija zagrebačka ugostiteljska obitelj Puntijar, uporno promiče naš kulturni i kulinarski značaj shvaćen kao baština koju se ne smije zboraviti.
Pet je generacija uporno utiralo put osuvremenjenim mirisima i okusima iz naših davnina, kako od prve "Kuhinje s dvora čakovečkih Zrinskih" sa kraja XVII. stoljeća i "Zajedno složene kuharske knjige" zagrebačkog kanonika Ivana Birlinga, koja je zahvaljujući upravo Zlatku Puntijaru proslavila dvjesto godina postojanja, do "Nove zagrebačke kuharice" Marije Kumičić i drugih vrijednih kuhara i kuharica čije sjene još brode iza lonaca u kuhinji "Starog Puntijara" iz kojih se pod kuhačom gospođe Josipe Tonšek, dižu maglice mirisa i okusa koje smo u ovom jedinstvenom restoranu opet prepoznali kao vlastitu oživljenu prošlost. Daleko bi nas odvelo kad bi probali samo pobrojati sve što je obitelj Puntijar darovala svome gradu, posebno Zlatko, zaljubljenik u kulinarsku povijest, proslavljeni ugostitelj, kolekcionar koji je uspio objediniti najveću privatnu europsku gastronomsku biblioteku od blizu 2000 naslova, izdavač koji vlastitim sredstvima marno objavljuje pretiske i prijevode naše i europske gastronomske baštine, knjige za koje mnogi ne znaju da su jednom bile neizbježno štivo u kuhinjama jučerašnjice.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu