Od 'Ritza' do 'Kaja'
Svakog jutra u Mariji Bistrici zvon jutarnjih zvona umiljava se u zraku, a prvi zraci sunca polako bljeskaju po pozlaćenim križevima na zvoniku Sanctae Reginae, onda klize niz kupole svetišta, i spustili se na sjajeći Stepinćev oltar Crkve na otvorenom, na hotel "Kaj" i cijeli gradić, koji se budio iz maglica novog dana. Sve je svećano i tiho. Ipak, kad dan poodmakne i nađete se u hotrelskom restoranu "Akademija" već kroz prve nizove osječate da je ovo mjesto posvećeno vrhunskoj kuhinji i to zahvaljujući vrsnoj ekipi mladih kuhara koje predvodi meć međunarodno priznati tridesetogodišnjak Tomislav Kožić.
Dovoljno je probati vrsnu Zagorsku juhu i Otkoštene pileće batke pa da krenemo u ovu malu gastronomsku bajku. A ona je uz druge vrijedne djelatnike u hotelu "Kaj" i njegovom restoranu "Akademija", neodvojivca od Tomislav, istinskog Zagorca, koji je sa rodnih brega, krenuo u vlastitu kulinarsku pustolovinu. Doslovce iz tradicionalnog okrilja domaće zagorske gastronomije, do prijestolnice visoke kuhinje Pariza. Od Marije Bistrice do slavnog i posvećenog kulinarskog hrama u hotelu "Caesar Ritz", i njegovoj visokoj akademiji "Ritz Escoffijer" Spoj suvremene i tradicionalne kuhinje, gastronomska je filozovija koju njeguju u "Kaju" i "Akademiji", budući da je mladi majstor Kožić od malena bio vezan uz obiteljsku zemlju i vinograde, poljodjelstvo i domaće blago namirnice, kojima danas u kuhinji "Akademije" koja zauzima visoko mjesto na ljestvici hrvatskog restoratertva, udahnjuje sjaj suvremenosti.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu