FOTO/VIDEO: Nick Cave ostavio dušu na pozornici INmusica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. lipanj 2022. u 12:51
Foto: Zvonimir Varga

Cave je održavao blizak kontakt s publikom iz prvih redova.

Drugi dan INmusic festivala obilježio je koncert headlinera festivala i miljenika zagrebačke publike Nicka Cavea i Bad Seedsa, koji su pred tisućama posjetitelja izveli emotivan izbor poznatih i manje izvođenih pjesama.

U nešto više od dva sata nastupa, Cave i njegov bend su pred festivalskom publikom izveli kombinaciju najvećih hitova poput – Into my arms, koju je publika s Caveom otpjevala uglas, te Red right hand, ali i rjeđe izvođene pjesme poput Vortex.

U intimnoj atmosferi,  tisuće u publici pratili su australskog kantautora i njegov bend kroz neumoran repertoar emotivnih, mračnih i ljubavnih pjesama.

Cave je održavao blizak kontakt s publikom iz prvih redova. U sredini koncerta na klaviru je odsvirao i otpjevao tri intimne pjesme, Bright horses, I need you i Waiting for you, uz pomoć starog suradnika Warrena Ellisa.

Cave je posjetio Zagreb u sklopu prve turneje nakon četiri godine, i svega nekoliko mjeseci nakon što je izgubio i drugog sina.

Pisac Andrija Škare o koncertu Nicka Cavea

'Nisam fan Nicka Cavea, ni izdaleka. Mogao bih sada elaborirati zašto je tome tako, pokušati samome sebi objasniti, ali za time nema potrebe. Ukratko: cijenim, poštujem, vjerujem da razumijem, ali ne slušam. Pošteno.
Ovo što je jučer izveo nije bio koncert ili nije bio samo koncert. Bila je to i propovijed, misa, a na momente i kako je Ivana rekla 'ulaz u nečiju tuđu noćnu moru'. I to vrlo živ, jasan, plastičan.
Nakon više od sat i pol vremena, nakon što je taj čovjek od 64 godine sat i pol divljao po pozornici, pršteći od energije kao neodržavana zagrebačka vodovodna cijev, napucan neobjašnjivom, I onda je na bis izašao, sjeo za klavir i počeo svirati 'Into My Arms'. Taj izmučeni čovjek koji je do maloprije divljao najednom se pretvorio u mirnog gospodina za klavirom, taj ludi propovjednik čiji su život obilježile nezamislive tragedije sad je bio pomiren i smiren, u svome i na svome, za klavirom, u pjesmi.
Ta je pjesma i inače prekrasna, stvarno jest. I inače se često naježim kad je čujem, ali ovo jučer, to je bilo nešto drugo. Rasplakao sam se, neočekivano, ali jesam. I nisam bio jedini, ni izdaleka.
Kad je, nakon svega u što ne vjeruje, otpjevao 'But I believe in love', a publika to pozdravila instinktivnom, glasnom reakcijom tom se do maloprije maničnom svećeniku koji se preobrazio u obično krhko ljudsko biće najednom otrgnuo osmijeh. Malen, i dalje mrvu stisnut i ukočen, ali pravi, najpraviji. Iz duše. Činilo mi se da je i njega samoga to iznenadilo, taj osmijeh. Barem onoliko koliko mene moje suze.
Ne samo zato, ali i zato je važno. Zato se broji.'

Uoči glavnog koncerta večeri, publiku je na glavnoj pozornici zagrijao britanski post punk trio White Lies koji su nešto više od sat vremena svirke, za kraj odsvirali jednu od svojih najpoznatijih pjesama Bigger than us. White Liesi su već nekoliko puta nastupali u Zagrebu, a i ovoga puta zaista su odsvirali odličan koncert.

Domaći zagrebački bend Porto Morto unio je dozu optimizma izvodeći publici dobro poznate pjesme Vrijeme je za čilanje, Hodaj. Sedmeročlani bend u zabavnom i kostimiranom izdanju razveselio je publiku svojom mješavinom indie elektronike i art rocka.

Koncert malijskog dvojca Amadou & Mariam obogatio je program drugog dana festivala snažnim afričkim ritmovima, koje su izveli održavajući rasplesanu atmosferu u publici.

Festivalsku publiku tijekom dana su zagrijavali koncerti bendova Freaktion, Tus Nua i Rebel Star, Neon Wife, Šumski.

Trećeg, pretposljednjeg dana jubilarnog 15. izdanja festivala na Otoku hrvatske mladeži nastupaju američki alernativni metal bend Deftones,  gipsy punk sastav Gogol Bordello, engleski rock duo Royal Blood i drugi.

Komentirajte prvi

New Report

Close