Zoran Marić: Zbog pristupačnosti cijena, na INmusicu imamo vjernu publiku iz svih dijelova svijeta

Autor: Zvonimir Varga , 17. lipanj 2022. u 09:33
Zoran Marić, direktor INmusic festivala, Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nekoliko dana uoči jubilarnog 15. izdanja INmusica, razgovarali smo sa Zoranom Marićem, idejnim začetnikom i direktorom najvećeg hrvatskog open air festivala koji ovoga puta u Zagreb dovodi neka od najvećih imena suvremene glazbene scene.

U četiri dana, od 20. do 24. lipnja, pozornice na Jarunu ugostit će The Killerse, Nick Cavea, Deftonese, Kasabain, Royal Blood, IDLES, Róisín Murphy, White Lies, Šumski, Porto Morto, te mnoge druge strane i domaće izvođače koji su nakon dvije godine pauze jedva dočekali svoje nastupe.

– Radi se o godinama i godinama rada. INmusic je u svojih 15 godina došao već do toga da festival prepoznaju svjetski mediji, ali i velika glazbena imena, koja nam se nerijetko rado i vraćaju. Naš tim koji radi na tome već dugi niz godina radi u koncertnoj industriji te se poznanstva iz godine u godinu samo proširuju. Ponosni smo na to što publici možemo predstaviti neka od najvećih svjetskih imena koja na pozornici INmusic festivala često i debitiraju pred domaćom publikom. Također, zbog pristupačnosti cijena imamo i vjernu publiku iz svih dijelova svijeta, započeo ja naš razgovor Marić kojeg smo pitali koliko zapravo traje proces organizacije ovako velikog festivala.

– Pregovori za neka glazbena imena odvijaju se i nekoliko godina unaprijed, a organizacija sljedećeg izdanja festivala nastavlja se onog trenutka kada na našim pozornicama završi svirati posljednji bend. Dug je to proces i cjelogodišnji posao. Svaki detalj festivala puno se unaprijed planira i nema mjesta da nam nešto promakne.

Impresivne brojke kažu da je u 15 festivalskih izdanja nastupilo 474 autorskih izvođača iz čak 40 zemalja svijeta. Bili su tu Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, The Cure, Jamiraquai, Kings of Leon, Iggy Pop, Nick Cave, Queens Of The Stone Age, Arcade Fire, Placebo, Morcheeba, Alice in Chains, Majke, Darko Rundek, TBF, Kawasaki 3P, Letu Štuke…

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Što se tiče pak suradnje s Gradom Zagrebom, INmusicu potrebno je strateško partnerstvo koje je do sada izostalo. Evo što o ovom gorućem problemu kaže čovjek koji unatoč svemu festival već 15 godina drži na životu:

– Od Grada Zagreba tražimo strateško partnerstvo kakvo s festivalima imaju brojni gradovi uključujući Budimpeštu, Pariz, Barcelonu, Lisabon, Madrid, Berlin, Oslo, itd. No, snažno u glazbene festivale ulažu i manji gradovi – najnoviji primjer je nedavno objavljeno ulaganje grada Malage od 4 milijuna eura kako bi se ove godine pokrenuo glazbeni festival na kojemu je glavni izvođač Jamiroquai, koji je npr. na INmusicu nastupio sad već davne 2011. godine. INmusic festival prvih 10 godina održavanja nije dobivao nikakvo sufinanciranje, a ni danas nakon dokazanih rezultata i međunarodnog značaja još uvijek nema osigurane ni osnovne preduvjete koje uživaju naši programski konkurenti u Europi, kao i mnoge manifestacije na domaćem terenu. Franšizni festivali koji se održavaju kod nas na moru očito su kao preduvjet svog održavanja dobili snažno sufinanciranje lokalnih zajednica ili Hrvatske turističke zajednice tj. dobili su strateško partnerstvo. Od velikih manifestacija u gradu Zagrebu većina ih je 100% financirana javnim novcem ili u najvećoj mjeri javnim novcem, dok jedino INmusic ne može prekoračiti sufinanciranje od magičnih 10% troškova bez obzira na natprosječne rezultate, poručuje Marić.

Zorana Marića pitali smo i kakva je budućnost INmusica.

– Bez strateškog višegodišnjeg partnerstva s Gradom, međunarodno relevantan festival, a INmusic to već niz godina jest, ne može se nastaviti održavati u Zagrebu jer uvjeti međunarodnog konteksta to ne dozvoljavaju. Upravo zbog povjerenja koje imamo i kod publike i kod najvećih bendova na svijetu, INmusic festival neće neodgovorno ići u novi ciklus održavanja u gradu Zagrebu ako izostane osnovni preduvjet koji imaju svi festivali u Europi, a to je strateško partnerstvo. Zbog toga je odgovornost za budućnost ovakvog događaja u Zagrebu na Gradu Zagrebu i Turističkoj zajednici Grada Zagreba. Iznesena je argumentirana i dokumentirana molba protiv koje nije iznesen niti jedan protuargument, te je na Gradu Zagrebu i Turističkoj Zajednici Grada Zagreba da eventualnim donošenjem odluke o strateškom partnerstvu odluče žele li u Zagrebu i dalje INmusic festival, odnosno međunarodno relevantan festival koji je uspio u nemogućim uvjetima doseći takvu razinu kvalitete programa da je ove godine od strane jednog od najuglednijih glazbenih medija na svijetu, New Musical Expressa-a uvršten među 20 najboljih festivala na svijetu. Smatramo da bi eventualna odluka o odbijanju strateškog partnerstva s međunarodno najrelevantnijom manifestacijom provincijaliziralo Zagreb te bi svakako bilo štetno za javni interes.

Za kraj intervjua Zoran Marić obratio se posjetiteljima ovogodišnjeg INmusica koji su nakon dvogodišnje pauze jedva dočekali manifestaciju:

– Nadamo se da će uživati u dobroj glazbi te da će još jednom potvrditi da su najbolja publika u ovom dijelu Europe.

Ovogodišnji INmusic počinje u ponedjeljak 21. lipnja u 17 sati nastupom bugarskog benda Nocktern, a kompletnu satnicu festivala pogledajte >>ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close