Financial Times postaje dio njemačkog medijskog carstva

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. srpanj 2015. u 22:01
Axel Springer jedna je od najvećih europskih medijskih kuća/REUTERS

Cijena za FT mogla bi dosegnuti i milijardu funti, a osim njemačkog diva zainteresirani su i ulagači u Europi, Aziji i Bliskom istoku.

Britanski izdavač Pearson navodno planira prodati ugledni poslovni dnevnik Financial Times (FT), kako prenosi Bloomberg.

Prema istom izvoru, prodaja bi mogla biti teška i više od milijardu funti, dok  trenutna tržišna vrijednost Pearsona iznosi oko 10,3 milijardi funta. Kao potencijalni kupac spominje se njemačka medijska grupacija Axel Springer, koji bi Financial Times udružio s ProSiebenSat.1 Media, no iz glasnogovorništva kako Financial Timesa tako i Axel Springera nije bilo službene potvrde. Glasnogovornik Pearsona je pak izjavio kako ne kompanija ne komentira glasine i špekulacije. FT bi, osim Axel Springeru, potencijalno mogao biti zanimljiv i raznim investitorima u Europi, na Bliskom istoku i Aziji, doznalo se iz povjerljivih izvora bliskih Bloombergu.

O prodaji FT-a nagađa se već neko vrijeme, s obzirom da su postojale glasine kako Pearson u vidu ima izgradnju obrazovnog biznisa. Ranije su, u 2012., Bloombergovi napisi o prodaji bili negirani, iako su glasine vjerojatno i potekle kada se izvršni direktor John Fallon odlučio fokusirati na poboljšanje rada obrazovne jedinice, odnosno saniranje pada prodaje udžbenika. Pearson je najveća svjetska obrazovna kompanija i izdavač, koji je samo u 2012. imao prihode veće od devet milijardi dolara.  

Pred Pearsonom se tako sada nalaze novi izazovi na tržištu udžbenika, poput povećanih zahtjeva sveučilišta i škola, kao i održavanje dominacije na zapadnom i istovremeno probijanje na istočna tržišta.  Uslijed dramatičnih zahtjeva poslovanja kojima treba udovoljiti, prodaja FT-a zapravo djeluje vrlo izgledno.

S druge strane, Claudio Aspesi, analitičar u Bernsteinu, tvrdi kako je priča o prodaji u ovom trenutku neuvjerljiva.  Naklada FT-a prošle je godine dosegla 720.000 primjeraka, od čega je 70 posto digitalne pretplate.  Od veljače su, kako bi povećali zaradu, ukinuli standardni model u kojem čitatelj može pročitati nekoliko članaka besplatno, prije nego li se od njega zatraži plaćanje pretplate. To je jedan od razloga zbog kojeg analitičari ne vjeruju kako se prodajom FT-a može dobiti iznos od milijardu funti, prenosi britanski The Telegraph.

Komentirajte prvi

New Report

Close