Evo zašto nam se magle stakla automobila i kako to spriječiti

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2022. u 11:34
Foto: Pixabay

Više faktora mogu biti krivci za zamagljeno vjetrobransko staklo i druga automobilska stakla.

Zamagljeno vjetrobransko staklo smanjuje vidljivost tijekom vožnje, a samim tim i našu sigurnost u prometu. S ovim problemom se suočavamo i ljeti i zimi, a naročito tijekom padalina. Međutim, postoje neke metode koji umanjuju i eliminiraju ovaj problem, piše City magazin.

Što izaziva magljenje stakla automobila?

Više faktora mogu biti krivci za zamagljeno vjetrobransko staklo i druga automobilska stakla.

Temperatura

Magla na unutrašnjoj ili vanjskoj strani vjetrobranskog stakla vašeg automobila je kondenzacija koja se stvara uslijed razlike u temperaturi i vlažnosti u blizini stakla. Tijekom zime, prozorska magla se obično javlja u unutrašnjosti vašeg automobila. To je zato što su temperatura i vlažnost u unutrašnjosti vašeg vozila više nego što su van njega. Sva ta vrela para iz daha putnika kondenzira se na unutrašnjoj strani vjetrobranskog stakla i prozora kada udari u hladno staklo.

Kada se ljeti zamagljuju stakla automobila, kondenzacija se obično javlja na vanjskoj strani stakla automobila, jer su temperatura i vlažnost na vanjskoj strani vašeg automobila više nego na unutrašnjoj strani gdje vam radi hladan, suh klima uređaj. Kada vreo, vlažan ljetni zrak udari u prozore vašeg automobila, kondenzacija se formira na vanjskoj strani stakla.

Prljava stakla

Prljavština se vrlo lako može nakupiti na staklima vašeg automobila. Budući da su čestice vlage sklonije da se zalijepe za prljavu površinu nego za čistu, može brže doći zamagljivanja nego inače.

Kvar na vozilu

Filter kabine je uobičajen dio automobila napravljenih nakon 2000. Filter sakuplja pelud, prašinu i druge zagađivače i pomaže u reguliranju kvaliteta zraka u vašem vozilu. Topao i hladan zrak iz klima uređaja vašeg automobila također se filtriraju kroz filter kabine.

Višak otpada unutar filtera kabine može utjecati na performanse odmrzivača stakla vašeg automobila. On smanjuje kvalitetu zraka u vašem vozilu, zbog čega vaše vjetrobransko staklo postaje podložno kondenzaciji koja dovodi do magle.

Foto: Pixabay

Kako se riješiti magle na staklima kada je vani hladno?

Ne postoje univerzalne upute koja objašnjavaju kako odmagliti vjetrobransko staklo kada je temperatura van vašeg automobila niža od temperature u vašem vozilu. U ovoj situaciji, postoji nekoliko koraka koje ćete možda morati poduzeti kako biste riješili problem.

Zagrijte vozilo

Podesite grijač kabine na maksimalan nivo. Vrući zrak zadržava više vlage od hladnog zraka, tako da će povećanje topline pomoći da se prikupi vlaga koja je doprinijela zamagljivanju vjetrobranskog stakla, zadnjeg stakla i prozora vozila.

Upalite klima uređaj

Isključite grijač automobila, a zatim uključite klima uređaj. Ovo pomaže u povlačenju vlage iz zraka.

Zaustavite recirkulaciju zraka

Isključite gumb za recirkulaciju zraka kako bi omogućili hladnom, suhom zraku da uđe u vaše vozilo.

Otvorite prozore

Lagano otvorite prozore automobila na nekoliko minuta. To će dovesti do kombiniranja vlažnog zraka u vašem automobilu i hladnog, suhog izvan vašeg vozila kako biste uklonili maglu s automobilskih stakla.

Kako se riješiti magle na staklima kada je vani toplo?

Kada vam se magle automobilska stakla na visokim temperaturama, to znači da nivo vlage i temperatura izvan vašeg automobila premašuju onu u vašem vozilu. Dakle, kako biste eliminirali maglu s vjetrobranskog stakla kad je vani toplo, morate povećati nivo vlage i temperaturu i u vašem automobilu. U ovom scenariju, evo što trebate učiniti.

Aktivirajte brisače

Koristite brisače vašeg automobila da biste uklonili kondenzaciju s vjetrobranskog stakla i zadnjeg stakla.

Ugasite klima uređaj

Smanjite puhanje klima uređaja ili ga potpuno isključite. Tako ćete najbrže povećati temperaturu vašeg automobila, što je uvjet za odmagljivanje stakla ljeti.

Izbjegavajte recirkulaciju zraka

Držite gumb za recirkulaciju zraka vašeg automobila isključenim. Na ovaj način će se nivo vlage i temperatura vašeg automobila izjednačiti s onima izvan vašeg vozila.

Savjeti za sprečavanje zamagljivanja automobilskih stakla

Neki od najboljih načina da spriječite zamagljivanje vjetrobranskog stakla su:

  • Koristite sredstvo za čišćenje prozora na bazi amonijaka;
  • Nanesite kremu za brijanje na unutrašnjost vašeg vjetrobranskog stakla i obrišite drugom krpom;
  • Aktivirajte odmrzivač kada zagrijete automobil;
  • Koristite režim svježeg zraka, a ne režim recirkulacije zraka na klima uređaju;
  • Obrišite obuću ako je vlažna prije nego što uđete u automobil;
  • Obavite servis klima uređaja ako on ne funkcionira kako treba.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Idite pješke, biciklom…

New Report

Close