Evo zašto avioni izbjegavaju let preko Tihog oceana

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2020. u 09:54
foto: pixabay

Pogledamo li liniju između Sjeverne Amerike i Azije (koja prelazi preko Tihog oceana) na 2D karti, može nam se učiniti da je ta linija najbrža moguća

Prvi je razlog naočigled logičan – Tihi ocean najveći je ocean na svijetu i ako  dođe do nekog problema s avionom, pilotu će biti izuzetno teško pronaći sigurno mjesto za slijetanje. Ruku na srce, ni Aljaska ne obiluje internacionalnim aerodromima, ali slijetanje na Aljasku čini se kao odlična opcija u usporedbi sa slijetanjem u ocean, piše punkufer.

Piloti uglavnom preferiraju rute na kojima se nalazi što veći broj aerodroma. Broj avionskih nesreća zanemariv je u usporedbi s brojem aviona koji svakodnevno uzlijeću i slijeću sa svih svjetskih aerodroma, ali je teško zamisliti išta strašnije od kvara na motoru 10.000 metara iznad Pacifika.

Iako se često ističe kako je sigurnost apsolutni prioritet tijekom letenja avionom, ne treba zaboraviti i da su aviokompanije izuzetno unosan biznis, a cilj je svake kompanije putnike prevesti što kraćom rutom, za što manje vremena i pritom uštedjeti maksimalno novca. To je razlog zbog kojeg su odabrane rute uvijek one najkraće moguće, izuzmemo li izbjegavanje određenih elementarnih nepogoda.

Pogledamo li liniju između Sjeverne Amerike i Azije (koja prelazi preko Tihog oceana) na 2D karti, može nam se učiniti da je ta linija najbrža moguća. Međutim, u obzir treba uzeti zakrivljenost Zemlje.

Pogledamo li istu udaljenost na globusu, koji vjernije prikazuje stvarne udaljenosti između točaka na Zemlji, primijetit ćete da je ta udaljenost znatno veća.

Komentirajte prvi

New Report

Close