Evo koja je najbolja temperatura za pranje posteljine i uštedu novca, i ne nije 60°

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2022. u 09:19
Foto: Pixabay

Posteljinu treba mijenjati jednom tjedno – češće ako spavamo s kućnim ljubimcem, a rjeđe ako ne spavamo u svom krevetu svaku noć.

Nema ničeg ljepšeg i ugodnijeg, na kraju dugog radnog dana ili drugih obaveza, od ležanja u udobnom krevetu između čistih i namirisanih plahti. Higijena posteljine nije samo važna za dobar odmor, ona je također i iznad svega pitanje zdravlja našeg tijela, piše Novi list.

Među plahtama se, naime, gnijezde prašina, grinje (koje polažu jajašca i razmnožavaju se upravo između vlakana tkanine), ali i bakterije i mrtve stanice iz našeg tijela. Ukratko, lijepa mješavina tvari i mikroorganizama koji mogu narušiti naše zdravlje – pogotovo ako patimo od alergija, bolesti dišnog sustava ili ako imamo vrlo osjetljivu kožu. To znači da najveću pozornost moramo posvetiti čišćenju posteljine, što također mora biti vrlo često.

Posteljinu treba mijenjati jednom tjedno – češće ako spavamo s kućnim ljubimcem, a rjeđe ako ne spavamo u svom krevetu svaku noć. Moglo bi se pomisliti da je pranje u perilici rublja na maksimalnoj temperaturi idealno za uništavanje bakterija i grinja, ali ovaj izbor predstavlja veliki energetski trošak, a vrlo često je to trošak koji bismo mogli i izbjeći.

Foto: Unsplash

U stvari, moderni deterdženti jamče visoke standarde higijene i čistoće čak i pri niskim temperaturama (30°C do 40°C) ili čak i uz hladno pranje. To se prevodi u nižu potrošnju energije pri korištenju perilice rublja, kao i znatnu uštedu na računima, međutim, bez odricanja od čiste i dezinficirane posteljine svaki put.

Pranje na visokim temperaturama ne samo da je skuplje, već i više zagađuje, upravo zato što zahtijeva veću potrošnju električne energije da se voda zagrije. Nadalje, česta pranja vrlo vrućom vodom mogu utjecati na kvalitetu naših plahti (i, općenito, rublja) – stoga ih je najbolje izbjegavati ako želimo dugo zadržati svoju posteljinu u dobrom stanju. Također je dobro i za okoliš.

Komentirajte prvi

New Report

Close