Evo kakve opasnosti vrebaju ako jedete ostatke hrane

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2023. u 14:56
Foto: Pixabay

Što se ostataka iz restorana tiče, ona ima isti rok trajanja kao i ostala spomenuta hrana, dakle tri do četiri dana, s tim da se mora skladištiti u hladnjaku. 

Jasno je da svi nekako osjećamo nelagodu kada moramo baciti hranu, a katkada ostatke hrane koje nam je bila baš ukusna odlučimo još malo zadržati kako bi pojeli kasnije ili sutradan, no stručnjaci su za The Healthy objasnili zašto neku hranu ne bismo trebali “ostavljati za kasnije”.

Odgovor na to koliko su dugo ostaci dobri za jelo ovisi o raznim parametrima i čimbenicima, no dr. Donald W. Schaffner, profesor prehrambenih znanosti na Sveučilištu Rutgers, savjetuje da se za većinu hrane preporuča konzumacija u roku od tri do četiri dana.

Valja imati na umu da hrana koja nosi veći rizik od stvaranja štetnih bakterije je obično hrana koja sadrži mliječno porijeklo, jaja, meso, perad, ribu ili plodove mora, piše Klik.hr.

Hrana nižeg rizika uključuje voće, povrće, kruh, peciva, konzerviranu hranu, sirupe i ocat.

Što se ostataka iz restorana tiče, ona ima isti rok trajanja kao i ostala spomenuta hrana, dakle tri do četiri dana, s tim da se mora skladištiti u hladnjaku.

Odgovor na pitanje što točno određuje rok trajanja je jednostavan, a to je razina virusa i bakterija koja se u njima generira.

“Kada te štetne bakterije i virusi dosegnu razinu opasnu za zdravlje, mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom i uzrokuju simptome kao što su želučane tegobe, mučnina, proljev, povraćanje, groznica i dehidracija”, pojasnila je nutricionistkinja Malina Malkani.

Komentirajte prvi

New Report

Close