Evo kako smanjiti račune koji rastu zbog upotrebe klima uređaja

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2022. u 09:17
Foto: Pixabay

Možda mislite da ne možete utjecati na potrošnju vašeg klima uređaja, no to nije točno. Malim trikovima možete uštedjeti gotovo dvostruko, a mnogima ni ne padnu na pamet.

Cijena električne energije ‘skočila’ je u nebo, a rezultat toga bit će najvidljiviji tijekom zimskih mjeseci. Ipak, ni ljeti nismo pošteđeni povećih troškova struje jer uslijed temperatura koje ovih dana prelaze 35 Celzijusa, mnogi ne mogu bez klime. Pale je na poslu, u automobilu, u stanu… – svugdje gdje mogu. Radnici imaju pune ruke posla, a nabavljaju je i oni koji je dosad nisu imali. S druge strane, dio građana brinu sve veći računi pa klimu pale s oprezom. Pitaju se kad ju je najbolje uključiti i je li uopće moguće smanjiti troškove. Pa, moguće je uživati u rashlađenoj prostoriji i pritom smanjiti troškove, piše Net.hr.

Povisite temperaturu

Iako je poznato da je optimalna temperatura u klimatiziranoj sobi šest do sedam stupnjeva niža nego na otvorenom, nemalo ljudi voli podesiti klimu na 18 ili 19 stupnjeva. Ako vam klima radi tri sata dnevno svaki dan u mjesecu, na toj niskoj temperaturi potrošit ćete struje za otprilike 270 kuna mjesečno. Napravite li pak mali ustupak i namjestite je na 23 stupnjeva, u istom ćete razdoblju potrošiti gotovo 100 kuna struje manje!

Dakle, osim što boravak u pretjerano rashlađenoj prostoriji nije zdrav jer je temperaturna razlika prevelika, hlađenje na 18, izgleda, nije baš dobro ni po novčanik. Imajte na umu da klima nikako ne bi smjela puhati direktno u vas jer to može uzrokovati negativne posljedice po zdravlje, od kojih su najučestalije prehlada te bolovi u mišićima.

Termostat i ventilator pomažu

Umjesto da vam klima cijeli dan radi na ‘najjače’, upalite je na par sati jer je sustav za rashlađivanje i inače najkorisniji kad kraće vrijeme radi na jačoj temperaturi. Kod novijih modela nalazi se pametni termostat koji automatski okreće u nižu ‘brzinu’ kad otkrije odsutnost ljudi, a možete ga lako povezati i s mobitelom te tako regulirati temperaturu. Ako se tek sad odlučujete koju klimu kupiti, izaberite onu s podesivim termostatom kako biste podesili željenu temperaturu. No savjet stručnjaka jest da, želite li uštedjeti, ne palite klimu kad vas nema, već se odlučite za jače hlađenje kad dođete kući ili neposredno prije dolaska.

Čistoća na prvom mjestu

A ako ste upravo u adaptaciji stana ili kuće, razmislite o ugradnji stropnog ventilatora jer će takvo strujanje zraka doprinijeti osjećaju da je u prostoriji hladnije. Nadalje, iako o izolaciji doma najčešće razmišljamo u kontekstu hladnih dana, njena će vam nadogradnja pomoći da se utrošena energija ne ‘šalje’ prebrzo van pa će i troškovi biti manji. U suprotnom, sustav troši više kako bi dobio isto.

Komentirajte prvi

New Report

Close