Evo kako se čiste drvene kuhače: I koja ih dva sastojka mogu uništiti

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2022. u 10:15
Foto: Pixabay

Prema stručnjacima za čišćenje, najbolja opcija je držati se jednostavnih sastojaka

Kao i mnogi slični kuhinjski predmeti, drvene kuhače lako zadržavaju prljavštinu i mrlje jer je materijal vrlo porozan. U nekim slučajevima čak i grubo ribanje i deterdžent za posuđe mogu biti neučinkoviti u borbi protiv prljavštine, no što možete upotrijebiti umjesto toga? Prema stručnjacima za čišćenje, najbolja opcija je držati se jednostavnih sastojaka, i izbjegavati alkohol i jake kemikalije, piše Express.

Drvene kuhače lako zadržavaju vlagu, stvarajući idealne uvjete za razvoj patogena. Prema jednom stručnjaku za klice, to može dovesti do toga da postanu pogodne za bakterije, i treba ih redovito dubinski čistiti kako bi se klice držale podalje. Iako je lako samo baciti drvene kuhače u perilicu posuđa, postoji i jednostavnija rutina koja je puno učinkovitija.

“Visoke temperature iznad 60°C ubit će većinu bakterija, a pomoći će korištenje antibakterijskog proizvoda za čišćenje, kako biste osigurali potpuno uklanjanje bakterija. Iako je alkohol idealan za sterilizaciju predmeta, njegova uporaba na drvenim kuhačama brzo će ih isušiti. To može uzrokovati pucanje kuhača i pridonijeti tome da izgledaju ‘mrljavo’ “, objašnjava stručnjak za klice iz Zoona, te tvrdi da umjesto toga upotrijebite jednostavnu metodu namakanja kako biste uklonili tvrdokorne mrlje i prljavštinu s vlakana drva.

Najbolja opcija za čišćenje i dezinfekciju drvenih kuhača je da koristite mješavinu alkoholnog octa i vode. Napunite praznu bocu s raspršivačem jednakim količinama obje tekućine i dobro protresite. Stavite drvene kuhače na ručnik i poprskajte otopinom octa. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta prije ispiranja kipućom vodom. Zatim ostavite da se osuši na suncu kako biste izbijelili šarene mrlje, ako ih ima.  Ako se borite s uklanjanjem tvrdokornijih mrlja poput umaka od rajčice, u krajnjem slučaju upotrijebite brusni papir. Dovoljno je da uzmete jedan list i samo odbrusite sloj drveta da biste otkrili čistu površinu.

Ova metoda će vam omogućiti da u isto vrijeme izravnate sve pukotine. Iako ovo funkcionira na većini posuđa, trebalo bi ga izbjegavati za ručno izrađene ili obložene žlice. Nakon što se posuđe osuši, vrijedi razmisliti o tome gdje ćete drvene kuhače držati kako bi dulje ostale čiste. Stručnjak tvrdi da ih ne biste trebali stavljati u kuhinjsku ladicu, jer klice i bakterije vole živjeti na tamnim i vlažnim mjestima. Umjesto toga, držite kuhače uspravno u držaču za posuđe, kako bi se nakon čišćenja pravilno osušile.

Komentirajte prvi

New Report

Close