Evo kako na prirodan način ublažiti svrbež nakon ugriza komarca

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2022. u 10:22
Foto: Pixabay

Ako nailazite na probleme nakon uboda komarca, mi imamo rješenje

Ako nailazite na probleme nakon uboda komarca, mi imamo rješenje. Provjerite kućne trikove koji vam mogu pomoći, piše City magazine.

Zobena kaša

Jedna od namirnica koja može ublažiti svrbež je i odličan doručak. Zobenu kašu možete koristiti tako što ćete u zdjelici pomiješati jednake količine vode i zobenih pahuljica u neku vrstu paste. Zatim smjesu nanesite na nadraženu kožu i ostavite da djeluje 10 minuta, pa isperite.

Ako imate puno uboda po sebi, možete pripremiti i “zobenu kupku”. Usipajte šalicu zobenih pahuljica u kadu i ostanite tako oko 20 minuta.

Led

Niske temperature mogu da smanje upalu, a također u tren oka smanje svrbež. Stavite hladnu, vlažnu krpu, kompresu ili vrećicu leda na zahvaćeno područje oko 5 minuta. Ponovite nekoliko puta dnevno.

Med

Med se već vjekovima koristi za ublažavanje problema poput upale grla, suhe kože ili ispucalih usana. Također, pokazao se kao djelotvoran u slučaju uboda komaraca. Nanesite nekoliko kapi meda na zahvaćeno područje.

Aloe vera

Ova čudotvorna biljka koristi se za ublažavanje najrazličitijih problema, navodno pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, ublažava bolove kod opekotina, a neki ga koriste i kod uboda komaraca. Nanesite biljni gel na nadraženo mesto i ostavite da se osuši. Nanesite nekoliko puta dnevno ako je potrebno.

Soda bikarbona

Neizostavni dio u gotovo svakoj kuhinji, soda bikarbona ima široku primjenu – od pečenja kruha do čišćenja odvoda. Može pomoći i kod uboda komaraca. Pomiješajte žlicu sode bikarbone s malo vode kako biste dobili pastu, koju nanesete na mjesto ugriza, ostavite 10 minuta, te isperete.

Bosiljak

Mirisni bosiljak ključni je sastojak mnogih talijanskih recepata, a navodno djeluje i protiv uboda komaraca. Prokuhajte 2 šalice vode i dodajte oko 15 grama suhih listova bosiljka. Smjesu ohladite, pa u nju umočite krpu i nježno nanesite na mjesta uboda.

Luk

Luk ne mora da bude samo uzrok suza, već može ublažiti i ubode komaraca. Odrežite plošku luka i stavite je direktno na mjesto ugriza nekoliko minuta. Zatim uklonite luk i dobro isperite kožu.

Majčina dušica

Aromatična majčina dušica također se već godinama koristi za ublažavanje kožnih problema. Između ostalog, pomaže i u smirivanju nadražene kože nakon uboda komarca. Svježe listove majčine dušice sitno nasjeckajte, stavite direktno na mjesto ugriza i ostavite 10 minuta.

Za kraj jedan savjet… Budite oprezni pri nanošenju namirnica na kožu. U slučaju alergija, nadražene kože ili drugih problema, obratite se stručnjacima.

Komentirajte prvi

New Report

Close