Državni službenici ne žele da im hranu i piće pregledavaju kod ulaska na posao

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2020. u 13:59
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Službenici ministarstva trgovine i turizma BIH su pokrenuli peticiju za oslobađanje od pregleda hrane na ulazu u zgradu Vlade, jer se boje štetnih zračenja iz rendgen aparata.

Oni su izrazili bojazan da njihove bureke, ćevape, sendviče i sličnu hranu koju kupuju na pauzi rendgen aparati na ulazu u zgradu Vlade ozrače do te mjere da bi to moglo da utječe i na njihovo zdravlje, prenosi portal Buka.com.

Kako su napisali u svom zahtjevu i peticiji koju su potpisali radnici ministarstva trgovine i turizma, na ovaj potez su se odlučili jer „x zraci koje isijavaju rendgen aparati prilikom kontrole negativno utječu na svojstvo hrane i pića, a time i na zdravlje ljudi.“

Cijela priča je pokrenuta prije nešto manje od mjesec dana,  kada su se na ulazu u zgradu Vlade počele primjenjivati strože kontrole, jer je tijekom interne istrage utvrđeno da osiguranje nije do sada radilo svoj posao u skladu s propisanim odredbama.

Kako doznaje Buka, nedavno je izvršena kontrola procedura pri ulasku u zgradu Vlade prilikom čega su interni istražitelji bez problema unijeli oružje u sam objekt. Nakon toga, kontrole pri ulasku su pooštrene. 

A samim tim svi radnici su prinuđeni da svoju hranu provuku kroz rendgen aparat.

Od tada je među pojedincima zaposlenim u ministarstvu trgovine i turizma unošenje hrane koja se dodatno kontrolira provlačenjem kroz rendgen aparat postala glavna preokupacija.

Zbog „pobune“ djelatnika ministarstva trgovine i turizma čiji bureci i ćevapi su, kako navode, ozračeni, reagirali su i u MUP-u Republike Srpske, što pokazuje dopis koji je u posjedu portala Buka, a koji je prethodno proslijeđen Predsjedniku RS, Narodnoj skupštini i Vladi.

Naime, iz MUP-a je zatraženo od JZU Instituta za javno zdravstvo mišljenje o štetnosti zračenja rendgen aparata kojima se vrši pregled na objektima koji se posebno osiguravaju. U odgovoru iz Instituta su naveli da prilikom pregleda hrane, vode ili lijekova nema kratkoročnih ili dugoročnih efekata na njihovo svojstvo, odnosno da to ne može štetno utjecati na zdravlje ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close