Država se hvali koliko je zaradila od legalizacije kanabisa

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2019. u 10:15
Foto: Getty Images

Colorado je generirao više od milijardu dolara u prihodima od kanabisa, objavila je država.

Dok je bivši Coloradov guverner John Hickenlooper (D) – trenutno predsjednički kandidat za 2020. – opisao zaradu svoje države od legalne prodaje marihuane kao "kap u moru", trenutni guverner Jared Polis (D) zauzeo je drugačiji stav, prenio je Forbes.

Ovaj tjedan je njegova administracija objavila izvješće u kojem ističe činjenicu da je Colorado do sada ostvario više od milijardu dolara prihoda od kanabisa.

“Ova industrija pomaže u rastu našeg gospodarstva stvaranjem radnih mjesta i generiranjem vrijednih prihoda koji se kreću u smjeru sprječavanja potrošnje kod mladih, zaštite javnog zdravlja i sigurnosti te ulaganja u izgradnju javnih škola “, rekao je Polis u priopćenju.

Državni licencirani trgovci kanabisom prodali su više od 6,56 milijardi dolara marihuane od početka legalne prodaje 2014. godine, nakon što su glasači odobrili mjeru za legalizaciju u 2012. godini.

Prihodi se koriste za programe za prevenciju droga među mladima, usluge mentalnog zdravlja, liječenje ovisnosti i izgradnju škola, među ostalim uslugama i programima.

Legalizacija je generirala više od 1,02 milijarde dolara u porezima i pristojbama.

“Amandman 64 očito je ispunio svoje obećanje o prikupljanju puno više sredstava za građevinske projekte u školama“, rekao je Brian Vicente, glavni suautor državne mjere za legalizaciju marihuane i partner odvjetničke tvrtke Vicente Sederberg LLP. “Nikada nismo bili u iluziji da će legalizacija biti fiskalni lijek, ali znali smo da će to imati značajan i pozitivan učinak. Sredstva se koriste za sve, od izgradnje škola do zapošljavanja školskih zdravstvenih stručnjaka i plaćanja programa prevencije zlostavljanja", naveo je.

‘Možemo i moramo bolje’

A državni zakonski program kanabisa se i dalje razvija, poput zakona koji legaliziraju usluge dostave marihuane i područja društvenog korištenja, kao i licenciranje proizvodnje kanabisa.

"Današnje izvješće i dalje pokazuje da industrija kanabisa u Coloradu napreduje, ali ne možemo počivati ​​na lovorikama. Možemo i moramo učiniti bolje u slučaju povećane nacionalne konkurencije. Želimo da Colorado bude najbolje mjesto za ulaganja, inovacije i razvoj za ovaj rastući gospodarski sektor.”, poručio je guverner.

Zagovornici legalizacije tvrde da su fiskalne pogodnosti samo jedan od razloga za promjenu politike.

"Stvaranje poreznih prihoda nije jedini razlog ili čak najbolji razlog za reguliranje kanabisa. Ali kada ti prihodi počnu iznositi više od milijardu dolara, kao što je to slučaj u Coloradu, to je prilično privlačan bonus. Ludo je razmišljati o tome koliko novca država baca u zahod držeći marihuanu na ilegalnom tržištu.", rekao je Mason Tvert, koji je također bio koautor inicijative za glasovanje o legalizaciji.

Legalizirati kanabis sada žele i oni koji su bili skeptični u početku. Prošlog mjeseca, zakonodavci iz Illinoisa poslali su zakon o legalizaciji marihuane uredu guvernera J.B. Pritzkera (D), koji je vodio kampanju za ukidanje zabrane kanabisa i obećao potpisivanje zakona.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da, to je stvarno proizvod od kojeg bi svi mogli profitirati. Takoder je marihuana korištena od pamtivijeka i to za industrijske svrhe, dok je pušenje marihuane novijeg datuma.

New Report

Close