Drastičan pad prodaje automobila

Autor: Sandra Mikulčić,VL , 10. svibanj 2012. u 22:00

Nepovoljne mjere koje je donijela vlada rezultirale su lošim rezultatima prodaje automobila u prvom kvartalu ove godine. Kupci sa strahom čekaju idući potez vlade

Ukidanje mogućnosti odbijanja pretporeza pri kupnji novog automobila te povećanje PDV-a u domaćoj je autoindustriji pokosilo prve žrtve. Odnosno, tu su granu već poprilično osiromašenoga gospodarstva pokušaji kratkoročnog punjenja proračuna još jedanput bacili na koljena. U odnosu na ožujak – kad su se još zbrajali novoregistrirani auti iz veljače, prije primjene navedenih odredbi – broj vozila prodanih u travnju pao je za 30,48 posto!

Ukupan pad 8,07 posto
Usporedimo li prodaju novih automobila s onom iz lanjskog travnja, govorimo o padu od šokantnih 36,75 posto. Brojke su tek za nijansu utješnije kad usporedimo ukupnu prodaju, od siječnja do kraja travnja, za ovu (13.459) i prošlu godinu. Tada se pad svodi na “samo” 8,07 posto. Kada ovo prevedemo u konkretne brojke, tijekom travnja ove godine, navodi Promocija plus, prodano je samo 2627 novih osobnih automobila.

Nepovoljna kupnja
U usporedbi sa 4153 novoregistrirana primjerka iz lanjskog travnja, to je katastrofa, a ne treba zaboraviti da je i lanjska godina bila krizna, da je prodaja automobila i tada zbrajala velike gubitke. Ovogodišnji ožujak ubilježio je 3779 novoregistriranih automobila, a rast u odnosu na veljaču (3567) i siječanj (3490) posljedica je najavljenih, a poslije i provedenih mjera zbog kojih je kupnja vozila u Hrvatskoj postala (još) nepovoljnija.

Top Ten

Najprodavaniji model je Opel Astra
Volkswagen je ove godine prodao najviše automobila – 1741. na drugom je mjestu tržišne ljestvice Peugeot sa 1174 novoregistrirana primjerka. Slijedi Opel sa 1087 vozila, dok je renault četvrti sa samo dva prodana automobila manje od Opela. U top 10 dalje su Citroën, Hyundai, Kia, Škoda, Chevrolet i Ford. najprodavaniji modeli ove godine su Opel astra te Volkswagen Golf i Polo.

Komentirajte prvi

New Report

Close