Dovoljna je jedna porcija ovog voća prije spavanja: Bori se protiv dvije neizlječive bolesti

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2023. u 13:43
FOTO: Pixabay

Znanstvenici su otkrili da supstance koje utječu na melatonin možemo naći i u hrani.

Najvažniji hormon za spavanje melatonin, kojeg proizvodi naša epifiza. Što je duži san, više će biti i melatonina, koji utječe i na ženske hormone i pomaže u reguliranju menstrualnog ciklusa, piše B92.

Ovaj hormon se bori i protiv degeneracije živaca, ubrzane tijekom Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Njegova proizvodnja u tijelu je najveća pred sam pubertet, a onda se stabilizira do 40. godine. Poslije 90. godine, razine melatonina opada.

Znanstvenici su otkrili da supstance koje utječu na melatonin možemo naći i u hrani. Konkretno, serotonin i antioksidansi kojih ima u nekom voću može pomoći da lakše zaspimo, duže spavamo i rjeđe se budimo. Takav je slučaj s trešnjama, kao i kiviju koji je dostupan u dužem periodu tijekom godine.

Najvažniji hormon za spavanje je melatonin, a njegov prethodnik je serotonin. Zato treba jesti kivi i trešnje, u kojem ga ima, pred san. Jedinstveni kemijski sastav čini ih blagotvornim za sve one koji imaju muke sa snom. Serotonin je, zapravo, prethodnik melatonina.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat prije spavanja, svake večeri tijekom četiri tjedna. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo rjeđeg buđenja.

Njihovo ukupno vrijeme spavanja, baš kao i efikasnost sna, odnosno količina odmora su se značajno povećali, tvrde istraživači.

Komentirajte prvi

New Report

Close